Špenátová roláda s houbami
Suroviny
- 160 g Mouka pšeničná celozrnná
- 500 g Houby čerstvé
- 100 g Špenát listový čerstvý
- 150 g Sýr Ricotta
- 160 g Mouka celozrnná špaldová
- 100 g Sýr Leerdammer tavený
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Kmín drcený
- 1 kávová lžička Sůl mořská
- 1 ks Cibule
- 1 ks Pórek
- 3 ks Vejce slepičí
- 2 stroužek Česnek
- 5 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 4 polévková lžíce Sýr Parmezán
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 0.84 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 695 kcal
- Sacharidy 84 g
- Tuky 26 g
- Sodík 1083 mg
- Bílkoviny 36 g
- Uhlovodany 26 g
- Cholesterol 217.3 mg
- Draslík 1079.9 mg
- Vláknina 20537 mg
- Vitamín A 20537 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 22.1 mg
- Vitamín E 2.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 17.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Špenátové listy dobře omyjeme. V hrnci uvaříme 2 litry vody, do které ponoříme špenát. Povaříme ho 2 minuty, scedíme a necháme okapat. Rozmixujeme a dáme do mísy. Ke špenátu přidáme dva druhy mouky, vejce, sůl a dobře vypracujeme vláčné těsto. Necháme ho zakryté 30 minut odpočinout.
-
2
Očistíme a omyjeme směs lesních hub, česnek, cibuli, pórek a petrželku. Vše drobně pokrájíme. V pánvi rozpálíme olej s máslem, na kterém nejdříve zpěníme cibuli s česnekem, pak přidáme houby, mořskou sůl, černý pepř, drcený kmín a vše krátce podusíme. Směs dáme do mísy. Když vychladne, přidáme k ní sýry, petrželku, vše promícháme a případně dochutíme solí.
-
3
Těsto dáme na pomoučený vál a válečkem rozválíme na placku o síle asi 2 mm. Rozetřeme po celé ploše náplň, okraje na protilehlých koncích zahneme dovnitř a těsto stočíme do rolády. Roládu zabalíme do čistého plátna ( bílé utěrky) a převážeme provázkem.
-
4
V širokém hrnci přivedeme k varu 3-4 litry vody. Když se začne vařit, ponoříme do ní roládu, kterou pomalu vaříme 30 minut.
-
5
Uvařenou roládu vyjmeme z vody, opatrně odstraníme plátno a když roláda po chvilce trochu zchladne, nakrájíme ji na plátky a podáváme.