Omáčka z volské oháňky
Suroviny
- 3 g Majoránka
- 800 g Rajčata
- 550 g Těstoviny konzumní
- 300 ml Víno červené
- 100 ml Vývar z hovězích kostí
- 2 ks Šalotka
- 3 ks Celer řapíkatý
- 2 ks Mrkev kořen
- 2 špetka Sůl
- 3 špetka Pepř bílý
- 1 špetka Cukr krupice
- 2 stroužek Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 1.2 kg Hovězí oháňka
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Balsamico ocet
- 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 814 kcal
- Sacharidy 54 g
- Tuky 81 g
- Sodík 105 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 0.5 mg
- Draslík 414.8 mg
- Vláknina 4360.7 mg
- Vitamín A 4360.7 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 13.7 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejdříve očistíme celer, česnek, šalotky a mrkev, omyjeme rajčata, poté vše nakrájíme na kousky. Oháňku opláchneme.
-
2
Na rozpáleném oleji opečeme oháňku, přidáme šalotky, česnek, celer, mrkev, nasekanou majoránku, sůl a pepř. Několik minut osmažíme a přilijeme víno. Když omáčka začne bublat, přidáme rajčata, vývar z hovězích kostí a protlak.
-
3
Vaříme při mírném ohni cca 140 minut.
-
4
Mezitím si v osolené horké vodě uvaříme těstoviny.
-
5
Po uvaření omáčky z ní vyndáme oháňku, kterou zbavíme kosti a nakrájenou ji vhodíme do omáčky. Omáčku ještě ochutíme octem, cukrem, solí a pepřem. Znovu prohřejeme a servírujeme jako omáčku k těstovinám.