Zapékané houby s majoránkou a sýrem
Suroviny
- 300 g Houby čerstvé
- 80 g Pórek
- 60 g Mozzarella
- 60 g Sýr Čedar
- 120 g Rajčata
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 0.5 kávová lžička Pepř citronový
- 1 kávová lžička Sůl
- 4 ks Cibulka jarní
- 2 stroužek Česnek
- 1.5 dl Olej olivový
- 0.5 dl Víno bílé
- 1.5 polévková lžíce Majoránka
- 5 polévková lžíce Lupínky kukuřičné
- 1.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 597 kcal
- Sacharidy 23 g
- Tuky 52 g
- Sodík 451 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 24.8 mg
- Draslík 553.4 mg
- Vláknina 8577.3 mg
- Vitamín A 8577.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 10.8 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Malé, zdravé plodnice hub (žampiony, hřiby, lišky) očistíme, omyjeme, pokud mají dlouhou nožičku, tu odřízneme, pak větší houby rozpůlíme a dáme do větší mísy. Oloupaný česnek velmi drobně posekáme. Jarní cibulky omyjeme a pokrájíme na špalíčky asi 2 cm dlouhé. Omytý pórek pokrájíme zešikma na kroužky. Čerstvou majoránku omyjeme, vodu setřepeme, polovinu lístků otrháme a polovinu drobně pokrájíme.
-
2
Kukuřičné lupínky dáme do igelitového sáčku a válečkem lupínky rozmačkáme na hrubší strouhanku, kterou dáme do mísy. Sýr Mozzarella necháme z nálevu odkapat. Sýr Čedar a Mozzarellu nastrouháme na velkém struhadle a oba sýry v míse promícháme se strouhankou a polovinou pokrájené majoránky.
-
3
K houbám přidáme cibuli, pórek, česnek, čerstvě pomletý bílý a citronový pepř, sůl a suroviny promícháme. Pak přidáme olivový olej, rajčata a lístky majoránky. Vše znovu promícháme, pokapeme 0.5 dl bílého suchého vína a znovu promícháme.
-
4
Zapékací mísu vymažeme máslem. Naplníme ji připravenou směsí s houbami, posypeme strouhankou se sýrem a dáme do předem vyhřáté trouby na 220 °C zapéct.
-
5
Pečeme 15-20 minut, rozdělíme na porce, které podáváme horké.