Obložené žemle s dušenými houbami
Suroviny
- 100 g Anglická slanina
- 100 g Houby sušené
- 100 g Salát listový Dubáček
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Kmín drcený
- 4 ks Cibule
- 2 ks Rajčata
- 4 ks Žemle tuková
- 3 ks Česnek
- 5 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 4 dl Voda pitná
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Pažitka
- 0.59 polévková lžíce Máslo bylinkové
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 867 kcal
- Sacharidy 58 g
- Tuky 62 g
- Sodík 423 mg
- Bílkoviny 21 g
- Uhlovodany 23 g
- Cholesterol 160.5 mg
- Draslík 1076.2 mg
- Vláknina 9317.5 mg
- Vitamín A 9317.5 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 15.5 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 24.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Směs promytých sušených hub namočíme do vlažné vody na 30 minut. Pak houby scedíme a necháme okapat.
-
2
Očistíme jarní cibuli a pokrájíme ji na kolečka. Oloupaný česnek pokrájíme nadrobno. Anglickou slaninu pokrájíme na proužky. Listy salátu Dubáček důkladně omyjeme a vysušíme.
-
3
V pánvi na 1 lžíci rozpáleného másla osmažíme anglickou slaninu, pak ji vyjmeme a odložíme do misky. Na tom samém omastku zpěníme jarní cibulku s česnekem, přidáme houby, osolíme, ochutíme pepřem, kmínem a dusíme do doby, až se z nich odpaří všechna voda (10 minut). Pak na ně přilijeme smetanu a za častého promíchání je vaříme asi 5 minut. Do doby, až začnou houstnout.
-
4
Pánev s houbami odstavíme z plotny, přimícháme omytou, drobně pokrájenou pažitku.
-
5
Nahřáté teplé velké žemle rozkrojíme, vnitřek vydlabeme, žemle potřeme bylinkovým máslem, do každé vložíme 1 list salátu, pak je naplníme dušenými houbami, položíme 2 kolečka rajčete, list salátu, zakryjeme druhou vydlabanou polovinou žemle a podáváme.