Jehněčí kýta s citronovou nádivkou
Suroviny
- 5 g Sůl
- 3 g Pepř černý mletý
- 130 g Strouhanka
- 10 g Citronová kůra
- 30 g Olivy černé
- 40 g Šalotka
- 10 g Tymián čerstvý
- 10 g Rozmarýn čerstvý
- 150 ml Víno bílé
- 150 ml Vývar jehněčí
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 stroužek Česnek
- 2 kg Jehněčí kýta
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 733 kcal
- Sacharidy 14 g
- Tuky 47 g
- Sodík 675 mg
- Bílkoviny 57 g
- Uhlovodany 13 g
- Cholesterol 228.1 mg
- Draslík 974.9 mg
- Vláknina 2927.1 mg
- Vitamín A 2927.1 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.4 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nádivka: v hrnci rozehřejeme olej, vložíme nasekanou šalotku a asi 5 minut ji smažíme. Hrnec odstavíme, přidáme strouhanku, olivy, citronovou kůru, bylinky.
-
2
Nádivkou naplníme a zavineme vykostěnou kýtu. Zvážíme ji. Maso dáme na pekáč. Podlijeme vínem a vývarem, 20-25 minut pečeme v předehřáté troubě při 200 °C. Ztlumíme oheň na 180 °C a dopékáme 20 minut na každých 500 g váhy, až vytéká čirá šťáva.
-
3
Kýtu vyndáme z trouby, volně ji zakryjeme fólií a necháme 10 minut stát.
-
4
Šťáva: ze šťávy na pekáči sebereme lžící tuk. Pekáč postavíme na sporák. Šťávu 5 minut povaříme, přitom mícháme, aby se rozpustily připečeniny ode dna. Šťávu ochutnáme, dokořeníme, přecedíme a přidáváme ke každé porci.