Telecí pečeně s lososovou majonézou
Suroviny
- 200 g Losos ve vlastní šťávě
- 5 g Sůl
- 3 g Pepř černý mletý
- 40 g Olivy černé
- 1 g Tabasco
- 5 g Tymián čerstvý
- 20 g Rozmarýn čerstvý
- 125 ml Olej olivový
- 250 ml Víno bílé
- 250 ml Majonéza
- 2 stroužek Česnek
- 1 stroužek Česnek
- 1.5 kg Telecí kýta
- 1 polévková lžíce Sezam - semena
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- 2 polévková lžíce Kapary
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 536 kcal
- Sacharidy 8 g
- Tuky 32 g
- Sodík 776 mg
- Bílkoviny 46 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 160 mg
- Draslík 833.6 mg
- Vláknina 2109 mg
- Vitamín A 2109 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.9 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do kýty uděláme zářezy a do každého vložíme 1 lístek rozmarýnu a plátek česneku. Osolíme, opepříme a zbylý rozmarýn a česnek do masa vetřeme.
-
2
Maso dáme na pekáč a podlijeme vínem. Zakryjeme fólií a 2-2,5 hodiny pečeme doměkka v předehřáté troubě při 160 °C.
-
3
Vyndáme maso z trouby a necháme je zcela vychladnout ve šťávě z pečení. Maso pokrájíme na proužky a klademe je na mísu.
-
4
Majonéza: několik kousků lososa odložíme na ozdobení, většinu dohladka rozmixujeme s citronovou šťávou, česnekem, kapary, tymiánem a tabascem. Postupně přidáme majonézu, podle chuti sůl a pepř.
-
5
Majonézou polijeme kýtu na míse, ozdobíme je kousky lososa, tmavými olivami. Podáváme s pečivem.