Burgundská hovězí kýta
Suroviny
- 250 g Slanina vepřová
- 240 g Šalotka
- 30 g Mouka pšeničná hladká
- 40 g Petržel - nať
- 20 g Tymián čerstvý
- 5 g Sůl
- 3 g Pepř černý mletý
- 250 g Žampiony čerstvé
- 300 ml Víno burgundské
- 150 ml Hovězí vývar základní
- 1 ks Bobkový list
- 1 stroužek Česnek
- 1 kg Hovězí kýta
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 770 kcal
- Sacharidy 19 g
- Tuky 49 g
- Sodík 1007 mg
- Bílkoviny 52 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 150 mg
- Draslík 1198.3 mg
- Vláknina 3204.6 mg
- Vitamín A 3204.6 mg
- Vitamín B6 1.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 26.6 mg
- Vitamín E 1.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V hlubokém pekáči rozehřejeme olej, po částech přidáváme na kostky nakrájené maso a dohněda je smažíme. Děrovanou naběračkou je vyjmeme.
-
2
Do pekáče dáme kostičky slaniny a vyškvaříme ji. Pak k ní přidáme šalotku a osmažíme ji dozlatova. Děrovanou naběračkou ji z tuku vyjmeme a dáme k masu.
-
3
Do pekáče vsypeme mouku, zamícháme a asi 2 minuty ji smažíme. Postupně přidáme vývar a za stálého míchání vaříme, až omáčka zhoustne.
-
4
Do pekáče vrátíme maso a slaninu, přidáme nakrájenou petrželovou nať, tymián, bobkový list, sůl a pepř. Přilijeme víno, přikryjeme a jednu a půl hodiny podusíme v předehřáté troubě při 160°C.
-
5
Do pekáče dáme šalotky, přidáme celé drobné žampiony a 1 hodinu podusíme, až maso změkne.
-
6
Odstraníme petržel, tymián a bobkový list. Omáčku ochutnáme, přisolíme, připepříme a pokrm podáváme.