Rostbíf s vinnou šťávou
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 995 kcal
- Sacharidy 3 g
- Tuky 68 g
- Sodík 501 mg
- Bílkoviny 83 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 237 mg
- Draslík 1320 mg
- Vláknina 836.3 mg
- Vitamín A 836.3 mg
- Vitamín B6 2.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.5 mg
- Vitamín E 1.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Roštěnou osolíme, opepříme, potřeme máslem a poprášíme moukou. Pokud používáme teploměr, zapíchneme jej doprostřed masa. Přidáme rozčtvrcenou cibuli. Pečeme 20 minut v předehřáté troubě při 200°C.
-
2
Maso potřeme vypečenou šťávou a ztlumíme oheň na 180°C .
-
3
Často potíráme a pečeme dále podle chuti: krvavý rostbíf 1 1/2 hodiny, středně upečený 1 3/4 hodiny, propečený 2 hodiny. Můžeme se také řídit podle teploměru — teploty jsou 60°C, 70°C a 75°C.
-
4
Rostbíf dáme na prkénko, zaryjeme fólií a necháme stát na teplém místě.
-
5
Ze šťávy na pekáči sebereme přebytečný tuk. Pekáč postavíme na sporák, přilijeme víno a vývar a průběžně promícháváme a přivedeme k varu, aby se rozpustily všechny připečeniny. Potom ještě 5 minut zvolna vaříme, až má šťáva správnou hustotu.
-
6
Šťávu ochutnáme, osolíme a opepříme a přecedíme ji do omáčníku.