Rostbíf s vinnou šťávou

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 210 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 150 g Cibule
  • 60 g Máslo čerstvé
  • 5 g Sůl
  • 3 g Pepř černý mletý
  • 150 ml Víno červené
  • 150 ml Hovězí vývar základní
  • 3.2 kg Hovězí roštěnka níz. peč.
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 995 kcal
  • Sacharidy 3 g
  • Tuky 68 g
  • Sodík 501 mg
  • Bílkoviny 83 g
  • Uhlovodany 3 g
  • Cholesterol 237 mg
  • Draslík 1320 mg
  • Vláknina 836.3 mg
  • Vitamín A 836.3 mg
  • Vitamín B6 2.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.5 mg
  • Vitamín E 1.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 14.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Roštěnou osolíme, opepříme, potřeme máslem a poprášíme moukou. Pokud používáme teploměr, zapíchneme jej doprostřed masa. Přidáme rozčtvrcenou cibuli. Pečeme 20 minut v předehřáté troubě při 200°C.

  • 2

    Maso potřeme vypečenou šťávou a ztlumíme oheň na 180°C .

  • 3

    Často potíráme a pečeme dále podle chuti: krvavý rostbíf 1 1/2 hodiny, středně upečený 1 3/4 hodiny, propečený 2 hodiny. Můžeme se také řídit podle teploměru — teploty jsou 60°C, 70°C a 75°C.

  • 4

    Rostbíf dáme na prkénko, zaryjeme fólií a necháme stát na teplém místě.

  • 5

    Ze šťávy na pekáči sebereme přebytečný tuk. Pekáč postavíme na sporák, přilijeme víno a vývar a průběžně promícháváme a přivedeme k varu, aby se rozpustily všechny připečeniny. Potom ještě 5 minut zvolna vaříme, až má šťáva správnou hustotu.

  • 6

    Šťávu ochutnáme, osolíme a opepříme a přecedíme ji do omáčníku.

Komentáře k receptu