Treska na smetaně

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 20 g Cibule
  • 60 g Máslo čerstvé
  • 30 g Sýr Parmezán
  • 5 g Sůl
  • 3 g Pepř černý mletý
  • 10 g Petržel - nať
  • 250 g Žampiony čerstvé
  • 30 g Strouhanka
  • 5 g Pepř černý celý
  • 750 g Treska aljašská
  • 30 g Mouka pšeničná hladká
  • 300 ml Mléko polotučné
  • 10 ml Citronová šťáva
  • 1 ks Bobkový list
  • 3 polévková lžíce Smetana 12% (konzumní)
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 325 kcal
  • Sacharidy 14 g
  • Tuky 15 g
  • Sodík 635 mg
  • Bílkoviny 34 g
  • Uhlovodany 7 g
  • Cholesterol 81.5 mg
  • Draslík 820.4 mg
  • Vláknina 2508.6 mg
  • Vitamín A 2508.6 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 10.6 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 18.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do hrnce nalijeme mléko, přidáme cibuli, celý pepř, bobkový list a přivedeme k varu. Odstavíme, přikryjeme a necháme 10 minut vyluhovat. Mělkou zapékací mísu vymažeme máslem.

  • 2

    Tresku nakrájíme na kousky velké 7 cm a klademe je v jedné vrstvě na mísu. Osolíme a opepříme.

  • 3

    V hrnci rozpustíme polovinu másla, přidáme citronovou šťávu, nakrájené žampiony, osolíme, opepříme a zvolna za občasného míchání asi 5 minut smažíme, až houby změknou. Děrovanou naběračkou houby vyjmeme a klademe je na vrstvu rybích kousků.

  • 4

    Ochucené mléko scedíme a odložíme stranou. V hrnci rozehřejeme zbylé máslo, přidáme mouku a průběžně promícháváme ji lehce opražíme. Postupně přimícháme ochucené mléko. Průběžně promícháváme a vaříme omáčku do zhoustnutí. Přimícháme smetanu, osolíme, opepříme a prohřejeme.

  • 5

    Omáčku nalijeme na rybu s houbami, vše posypeme strouhankou a strouhaným parmezánem. Pečeme 25-30 minut v předehřáté troubě při 190°C, až je ryba propečená a povrch dozlatova. Ozdobíme petrželovou natí a servírujeme.

Komentáře k receptu