Špenátová pizza se slaninou
Suroviny
- 100 g Anglická slanina
- 650 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 150 g Sýr Parmezán
- 12 g Cukr krupice
- 15 g Droždí
- 500 g Špenát listový čerstvý
- 300 g Rajčata Cherry
- 45 ml Olej olivový
- 215 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Majoránka
- 1 ks Cibule
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 522 kcal
- Sacharidy 67 g
- Tuky 19 g
- Sodík 586 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 21.3 mg
- Draslík 570.8 mg
- Vláknina 9279.1 mg
- Vitamín A 9279.1 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 29.4 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Základní těsto na pizzu:
-
2
Z cukru, droždí a 90 ml vlažné vody necháme vzejít kvásek.
-
3
Mouku smícháme se solí, zbylou vlažnou vodou, 35 ml oleje, kváskem a vypracujeme v hladké těsto, které se nelepí.
-
4
Velkou mísu vytřeme zbylým olivovým olejem a těsto v ní vyválíme, poté necháme přikryté utěrkou kynout cca 1,5 hodiny.
-
5
Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly, každý z nich vyválíme na kolo o průměru cca 30 cm. Okraje necháme mírně zvednuté.
-
6
Na pánvi rozpálíme olej a osmahneme na něm na kostičky nakrájenou cibuli a anglickou slaninu.
-
7
Špenát omyjeme, očistíme, vložíme na pánev k cibuli a slanině, ochutíme muškátovým oříškem, zakápneme citronovou šťávou a restujeme asi 5 minut.
-
8
Takto připravenou špenátovou směs rozetřeme na pizzový korpus.
-
9
Navrch klademe rozpůlená cherry rajčátka, osolíme, posypeme majoránkou a nastrouhaným parmazánem.
-
10
Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia a pizzu pečeme 30 minut.