Špagety s houbovou omáčkou
Suroviny
- 115 g Rajčata
- 450 g Žampiony čerstvé
- 450 g Špagety
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Mouka pšeničná hladká
- 6 ks Šalotka
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1 l Voda pitná
- 1.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Víno portské
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 951 kcal
- Sacharidy 134 g
- Tuky 34 g
- Sodík 242 mg
- Bílkoviny 25 g
- Uhlovodany 48 g
- Cholesterol 65.3 mg
- Draslík 1292.3 mg
- Vláknina 3187.7 mg
- Vitamín A 3187.7 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 28.3 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 25.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Máslo a lžíci oleje rozpálíme ve velké pánvi, přidáme pokrájené šalotky a 3 minuty smažíme. Přidáme pokrájené žampiony a podusíme 2 minuty. Osolíme, opepříme, zaprášíme moukou a smažíme za stálého míchání 1 minutu. Postupně vmícháme smetanu a portské víno, přidáme sušená rajčata, špetku muškátového oříšku a povaříme 8 minut.
-
2
Ve velkém hrnci přivedeme k varu osolenou vodu, přidáme špagety a zbylý olivový olej a vaříme 14 minut. Poté špagety scedíme, necháme okapat a vrátíme do hrnce. Přelijeme je žampionovou omáčkou a povaříme 3 minuty.
-
3
Špagety a žampionovou omáčku přendáme na talíře, posypeme nasekanou petrželovou natí a ihned podáváme.