Universální těsto je vhodné na různé koláče, bublaniny, bábovky, rolády a jiné druhy pečiva. Základní suroviny jsou k dispozici téměř v každé kuchyni, přípravu zvládne i kuchařský začátečník, a ani k samotnému pečení nejsou potřeba žádné velké zkušenosti.
Postup při přípravě universálního těsta
Universální základní těsto
Suroviny
- 300 gramů polohrubé mouky
- 150 gramů pískového cukru
- 1 decilitr vody
- 1 decilitr oleje
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 balíček kypřicího prášku do pečiva
- 3 vajíčka
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce rumu
Rum použít nemusíme.
Zpracování těsta
Vajíčka rozklepneme, žloutky oddělíme od bílků a z bílků vyšleháme tuhý sníh.
Do mísy dáme žloutky, pískový i vanilkový cukr a olej, vše vidličkou krátce našleháme. Pak přidáme vlažnou vodu, citronovou šťávu a rum, směs důkladně promícháme a pak do ní zapracujeme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec do těsta pomalu a lehce zamícháme sníh z bílků.
Změny universálního těsta
- Bábovky - Do základního těsta se přidá 50 gramů kandovaného nebo sušeného ovoce, 50 gramů nastrouhané čokolády a 50 gramů strouhaných vlašských ořechů. Ovoce, čokoládu nebo ořechy můžeme samozřejmě vynechat, čokoládu je možné nahradit kakaem, ořechy mandlemi apod.
- Ovocné koláče - Základní těsto se dochutí kakaem a rozetře na vymazaný plech. Vhodným ovocem jsou nakrájené meruňky nebo švestky, doplnit ho můžeme plátky mandlí
- Bublaniny - Universální těsto se rozprostře na vymazaný plech. V misce smícháme 250 gramů měkkého tvarohu s 1 vejcem, 5 lžičkami másla a 2 lžícemi pískového cukru, směs dáme do zdobicího nebo mikroténového sáčku s ustřiženým růžkem a na povrchu základního těsta utvoříme mřížky. Do mřížek položíme ovoce (meruňky, švestky, třešně, višně…), které do těsta lehce zatlačíme.
- Rolády - Upečený plát základního těsta ještě teplý stočíme. Po vychladnutí ho rozbalíme, potřeme meruňkovým džemem a ušlehanou smetanou, případně jinou náplní, a opět stočíme do rolády, kterou pocukrujeme nebo ozdobíme polevou.
- Biskupský chlebíček s kandovaným nebo sušeným ovocem - Suroviny na základní těsto doplníme 100 gramy nakrájeného sušeného nebo kandovaného ovoce a těsto upečeme ve vymazané formě.
- Mramorový chlebíček - Základní těsto rozdělíme na tři stejné díly. Do prvního zlehka vmícháme lžíci kakaa a lžičku rozpuštěné instantní kávy, do druhého 2 až 3 lžíce meruňkového džemu a třetí část ponecháme v původní podobě. Na vymazaný a moukou vysypaný plech postupně rozprostřeme všechny tři části a dřevěnou špejlí je opatrně promícháme, aby vzniklo mramorování.
Pečení z universálního těsta
Moučníky z universálního těsta pečeme v troubě, předehřáté na 175°C. Nižší koláče, bublaniny a podobné pečeme přibližně 30 minut, vyšší bábovky asi 45 minut.
Rady pro přípravu a pečení universálního těsta
- Universální těsto vléváme do formy a pečeme ihned po jeho přípravě.
- Formy musí být vymazané, případně vysypané moukou nebo strouhankou.
- Upečené moučníky necháme nejprve mírně vychladnout ve formě, teprve pak je vyklopíme na mřížku.
Universální těsto je velmi jednoduché a dá se z něj upéct mnoho chutných moučníků – bábovky, koláče, rolády a jiné. Vždy je nutné dodržet složení a množství surovin, a samozřejmě i postup přípravy těsta.