Květáčky mladé
Suroviny
- 60 g Sýr Gruyére
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Bylinky čerstvé - svazek
- 0.5 ks Cibule
- 0.5 ks Karotka
- 4 ks Květák
- 1 špetka Paprika mletá sladká
- 4 stroužek Česnek
- 2.5 dl Mléko polotučné
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- 1 polévková lžíce Mák mletý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 415 kcal
- Sacharidy 59 g
- Tuky 14 g
- Sodík 570 mg
- Bílkoviny 27 g
- Uhlovodany 55 g
- Cholesterol 22.5 mg
- Draslík 3095 mg
- Vláknina 42898.6 mg
- Vitamín A 42898.6 mg
- Vitamín B6 1.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 485.1 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do cibule napícháme stroužky česneku. Dáme je do misky s mlékem, bylinkami a karotkou. Necháme vařit 2,5 minuty a poté necháme stát 20 minut, aby se vylouhovaly chuťové látky.
-
2
Spodní části a listy květáků odřízneme i s košťály, aby květáky zůstaly neporušené. Květáky hlavičkami dolů vložíme do velkého hrnce, přidáme vodu a pod pokličkou vaříme, dokud nebudou měkké. Necháme stát asi 3 minuty.
-
3
Máslo dáme do pánve a vaříme 30 vteřin, vmícháme mouku a dalších 30 vteřin smažíme. Mléko slijeme do konvičky, zeleninu vyhodíme. Mléko přiléváme postupně do mouky s máslem a šleháme. Pod pokličkou vaříme 3 minuty. Vmícháme do omáčky sýr a mák, osolíme, opepříme a pod pokličkou povaříme pár vteřin.
-
4
Necháme okapat květáky, dáme je na talíř a přelijeme omáčkou a posypeme troškou papriky.
-
5
Podáváme horké.