Kapr po polsku
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
- 50 g Hrozinky
- 600 g Kapr obecný
- 10 g Mandle
- 40 g Máslo čerstvé
- 100 g Mrkev kořen
- 10 g Sůl
- 6 g Pepř černý mletý
- 10 g Cukr krupice
- 3 g Nové koření celé
- 100 g Petržel kořen
- 40 g Mouka pšeničná hladká
- 40 ml Citronová šťáva
- 2 ks Bobkový list
- 1 l Voda pitná
- 1 dl Víno červené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 414 kcal
- Sacharidy 28 g
- Tuky 76 g
- Sodík 1090 mg
- Bílkoviny 30 g
- Uhlovodany 18 g
- Cholesterol 111 mg
- Draslík 886.7 mg
- Vláknina 6820.5 mg
- Vitamín A 6820.5 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 41.7 mg
- Vitamín E 1.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kapra očistíme a odkrojíme mu ploutve a ocas. Odkrojené části dáme vařit s celerem, mrkví, petrželí, bobkovým listem a novým kořením do hrnce s vodou asi na 20 minut. Mezitím si v rendlíku roztopíme máslo, zaprášíme ho moukou a mícháme, až vnikne světlá jíška.
-
2
Vývar scedíme, zahustíme světlou jíškou, ochutíme pepřem, solí a citronovou šťávou. Přilijeme víno, přidáme cukr, hrozinky a nasekané mandle a nakonec naporcovaného kapra, kterého dusíme v omáčce doměkka.
-
3
Poce kapra podáváme teplé, přelité omáčkou.