Zeleninové žaluzie
Suroviny
- 500 g Listové těsto
- 50 g Houby čerstvé
- 75 g Chřest bílý
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Pórek
- 1 ks Paprika červená
- 1 ks Paprika žlutá
- 2 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- 6 polévková lžíce Vývar zeleninový
- 6 polévková lžíce Mléko polotučné
- 4 polévková lžíce Víno bílé
- 1 polévková lžíce Oregano sušené
- 0.18 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 650 kcal
- Sacharidy 64 g
- Tuky 39 g
- Sodík 282 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 18 g
- Cholesterol 100.1 mg
- Draslík 381.4 mg
- Vláknina 10063 mg
- Vitamín A 10063 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 67.4 mg
- Vitamín E 1.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V pánvi rozpustíme máslo a osmahneme na něm pokrájený pórek a česnek. Přidáme pokrájenou červenou papriku, žlutou papriku, houby, chřest a vaříme 4 minuty. Přidáme mouku a minutu smažíme. Sundáme pánev z ohně a vmícháme mléko, bílé víno a zeleninový vývar. Pánev vrátíme na oheň a přivedeme k varu. Přimícháme sůl, pepř a oregano.
-
2
Polovinu těsta rozválíme na vále do tvaru obdélníku. Druhou polovinu vyválíme do stejného tvaru, avšak větších rozměrů. Menší obdélník dáme na pečící plech a rozprostřeme na něj náplň. Ponecháme 1 cm okraj. Do většího obdélníku uděláme šikmé zářezy. Okraje menšího obdélníku potřeme rozšlehaným vejcem a přikryjeme větším obdélníkem. Okraje přitiskneme k sobě, aby se spojily.
-
3
Žaluzii potřeme vejcem a v předehřáté troubě pečeme 35 minut při teplotě 200 stupňů.
-
4
Ihned podáváme.