Zapékané lilky
Suroviny
- 300 g Mozzarella
- 25 g Sýr Parmezán
- 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 450 g Rajčata
- 500 ml Omáčka bešamelová
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 4 ks Lilek
- 1 ks Cibule
- 4 stroužek Česnek
- 4 plátek Šunka parmská
- 6 dl Vývar zeleninový
- 1.5 dl Víno bílé
- 1 polévková lžíce Majoránka
- 1 polévková lžíce Bazalka
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- 4.27 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1019 kcal
- Sacharidy 117 g
- Tuky 50 g
- Sodík 1156 mg
- Bílkoviny 35 g
- Uhlovodany 44 g
- Cholesterol 7 mg
- Draslík 1344.1 mg
- Vláknina 26121.5 mg
- Vitamín A 26121.5 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 45.2 mg
- Vitamín E 3.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Ve velké pánvi rozehřejeme olej, osmahneme na něm nakrájenou cibuli a rozetřený česnek. Přidáme konzervovaná a čerstvá rajčata, vývar, cukr, petrželku a citronovou šťávu. Necháme pod pokličkou dusit 15 minut, poté osolíme, opepříme a přilijeme víno.
-
2
Lilky nakrájíme podélně na tenké plátky. Přivedeme ve větším hrnci vodu k varu a plátky lilku povaříme 5 minut, poté je necháme okapat a osušit.
-
3
Polovinu rajčatové omáčky nalijeme do vymazané pečící mísy, přidáme polovinu uvařených lilků a pokapeme olejem. Posypeme polovinou mozzarelly, parmské šunky, majoránkou, bazalkou, solí a pepřem. Uděláme více vrstev a zalijeme bešamelovou omáčkou.
-
4
Posypeme parmezánem a v předehřáté troubě pečeme 40 minut při teplotě 190 stupňů.
-
5
Ihned podáváme.