Beskydský hrnec
Suroviny
- 500 g Brambory
- 100 g Pórek
- 100 g Čočka velkozrnná
- 500 g Vepřová uzená žebra
- 400 g Chléb konzumní
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Vegeta
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 2 stroužek Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 0.5 dl Smetana zakysaná 14%
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 666 kcal
- Sacharidy 89 g
- Tuky 13 g
- Sodík 1959 mg
- Bílkoviny 46 g
- Uhlovodany 23 g
- Cholesterol 71.3 mg
- Draslík 1070.7 mg
- Vláknina 8321 mg
- Vitamín A 8321 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 21.8 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupané a omyté brambory pokrájíme na kostky. Očištěný pórek pokrájíme na kolečka. Čočku přebereme a promyjeme v sítu. Očistíme cibuli s česnekem. Petrželku omyjeme a drobně pokrájíme.
-
2
Uzená žebírka omyjeme, dáme do hrnce, zalijeme vodou (1,5 litru) a vaříme je doměkka přibližně 60 minut s celou cibulí, bobkovým listem, solí, Vegetou a česnekem. Uvařená žebírka vyjmeme z vývaru spolu s cibulí i bobkovým listem. Z žebírek obereme všechno maso i tučné části a odložíme je do misky.
-
3
Z hrnce odebereme vývar a necháme jen 3/4 litru, do kterého dáme vařit čočku. Brambory přidáme až za 10 minut spolu s lžičkou Vegety. Vkládáme vše postupně, abychom dosáhli toho, že se nic nerozvaří. Celkově čočku s brambory vaříme 20-25 minut.
-
4
Přibližně 8 minut před dovařením přidáme do polévky pórek. Nakonec přimícháme zakysanou smetanu a dochutíme pepřem a solí.
-
5
Maso rozdělíme do talířů a zalijeme ho horkou polévkou. Každou porci posypeme petrželkou a podáváme s chlebem.