Valašské vepřové medailonky – kočičí křik

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 32 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 80 g Máslo čerstvé
  • 750 g Vepřová panenka
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Zázvor mletý
  • 1 kávová lžička Kmín drcený
  • 0.5 kávová lžička Ocet vinný
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 2 ks Šalotka
  • 1 dl Bujón hovězí
  • 2.5 dl Smetana zakysaná 14%
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 1 polévková lžíce Citronová kůra
  • 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 594 kcal
  • Sacharidy 24 g
  • Tuky 36 g
  • Sodík 6656 mg
  • Bílkoviny 47 g
  • Uhlovodany 20 g
  • Cholesterol 116.9 mg
  • Draslík 1412 mg
  • Vláknina 1184 mg
  • Vitamín A 1184 mg
  • Vitamín B6 1.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 9.2 mg
  • Vitamín E 2.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 26.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Vepřovou panenku omyjeme, osušíme, nakrájíme na tenké plátky. Maso osolíme, posypeme drceným kmínem, bílým pepřem a mletým zázvorem.

  • 2

    Očištěnou šalotku drobně pokrájíme a v hluboké pánvi ji zpěníme na rozpáleném oleji s máslem.

  • 3

    Na šalotku položíme plátky masa, krátce je restujeme z obou stran. Po 1 minutě restování přilijeme horký hovězí bujon, přimícháme nastrouhanou citronovou kůru (z čerstvého citronu!) a pod pokličkou dusíme 5–10 minut doměkka. Občas promícháme.

  • 4

    V zakysané smetaně si rozmixujeme hladkou mouku a pomalu ji za stálého míchání přilijeme k masu a krátce povaříme.

  • 5

    Podle chuti můžeme přidat pár kapek octa (nebo citronové šťávy).

Komentáře k receptu