Jáhlové knedlíky s perníkem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 250 g Jáhly - loupané proso
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 200 g Perník
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 2.5 l Voda pitná
  • 5 dl Mléko plnotučné
  • 5 polévková lžíce Mouka polohrubá
  • 3 polévková lžíce Cukr moučkový
  • 4 polévková lžíce Tvaroh tvrdý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 787 kcal
  • Sacharidy 106 g
  • Tuky 31 g
  • Sodík 360 mg
  • Bílkoviny 21 g
  • Uhlovodany 62 g
  • Cholesterol 165.2 mg
  • Draslík 163.6 mg
  • Vláknina 10810 mg
  • Vitamín A 10810 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 804.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Jáhly v sítu promyjeme 1 litrem vařící vody. Dáme je do hrnce, zalijeme mlékem, přidáme sůl a pomalu za častého míchání uvaříme hustou kaši.

  • 2

    V míse si utřeme měkké máslo (30 g) s vejci do pěny. Přimícháme postupně jáhlovou kaši a postupně přimícháváme po lžících polohrubou mouku. Dáme ji tolik, až nám vznikne tuhé těsto. Z těsta odkrajujeme lžící těsto, z kterého vytvoříme malé knedlíčky. Odkládáme je na pomoučený vál.

  • 3

    V hrnci si uvaříme 2,5 litru vody s lžičkou soli. Knedlíčky hážeme opatrně do vařící vody, promícháme a vaříme je přibližně 5 minut. Po 5 minutách vyjmeme jeden knedlíček, rozkrojíme a tak zjistíme, jestli je dostatečně uvařený.

  • 4

    Uvařené knedlíčky vyjmeme děrovanou naběračkou, dáme na talíře, posypeme moučkovým cukrem s vanilkou, nastrouhaným perníkem, rozdrobíme na každou porci vrchovatou lžíci tvrdého tvarohu a přelijeme každou porci 2 lžícemi rozpuštěného másla.

Komentáře k receptu