Polévka ze zelí a brambor
Suroviny
- 150 g Brambory
- 50 g Slanina vepřová
- 150 g Smetana 16% (pochoutková)
- 10 g Sůl
- 3 g Pepř černý mletý
- 200 g Zelí hlávkové bílé
- 30 g Sádlo škvařené
- 3 g Kmín drcený
- 100 g Uzené maso vařené
- 50 g Mouka pšeničná hladká
- 50 ml Ocet kvasný lihový
- 1200 ml Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 417 kcal
- Sacharidy 19 g
- Tuky 34 g
- Sodík 1101 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 9 g
- Cholesterol 34.5 mg
- Draslík 290.1 mg
- Vláknina 4930 mg
- Vitamín A 4930 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 22.6 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Bílé zelí nakrouháme, brambory očistíme, omyjeme a nakrájíme na silnější plátky. Brambory se zelím vložíme do hrnce, zalijeme vodou, osolíme, opepříme, přidáme kmín, přilijeme smetanu s rozmíchanou moukou, ocet a vaříme 15 minut. Mezitím v pánvi na sádle osmahneme na nudličky nakrájenou slaninu a kousky vařeného uzeného masa. Přidáme i s tukem do polévky a dovaříme.
-
2
Polévku podáváme horkou.