Pecoky - fazole s cibulí a rybičkami
Suroviny
- 250 g Fazole černé
- 100 g Šproty uzené
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Rajčata
- 4 ks Rohlíky celozrnné
- 1 ks Paprika zelená
- 4 stroužek Česnek
- 1.25 l Voda pitná
- 2 dl Olej slunečnicový
- 1 kg Cibule
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1.5 polévková lžíce Petržel - nať
- 0.5 polévková lžíce Vegeta
- 1 polévková lžíce Paprika mletá sladká
- 0.5 polévková lžíce Saturejka
- 0.5 polévková lžíce Máta
- 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1065 kcal
- Sacharidy 110 g
- Tuky 59 g
- Sodík 223 mg
- Bílkoviny 28 g
- Uhlovodany 70 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 1431.7 mg
- Vláknina 45099.6 mg
- Vitamín A 45099.6 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 40.6 mg
- Vitamín E 21 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Velké barevné fazole "pecoky" namočíme do 1/2 litru vody den předem.
-
2
Druhý den vodu slijeme, dáme je do hrnce s 3/4 litrem čisté vody a vaříme je doměkka přibližně 60-75 minut. Délku vaření sledujeme a dáme pozor na to, aby fazole byly uvařené, měkké, ale nesmí být rozvařené a popraskané. Uvařené fazole scedíme, ale necháme je asi v 1 dl vývaru.
-
3
Čerstvé bylinky: petrželovou nať, mátu peprnou a saturejku omyjeme a drobně pokrájíme. Očištěné cibule s česnekem pokrájíme nadrobno. Omytou papriku rozkrojíme, zbavíme semínek a nakrájíme na proužky. Omyté rajče pokrájíme na kolečka.
-
4
V hluboké pánvi na rozpáleném oleji zpěníme cibuli, přidáme k ní červenou papriku a krátce, asi jen 30 sekund, ji osmažíme, jen co pustí barvu. Pánev odstavíme z plotny, k paprice přimícháme fazole, Vegetu, pepř, rajský protlak a směs dáme do zapékací menší mísy. Na zarovnané fazole dáme kousky sardinek (konzerva), vše zalijeme olejem, na kterém jsme smažili cibuli, směs poprášíme moukou, posypeme bylinkami, povrch zakryjeme proužky papriky s kolečky rajčete a dáme do předem vyhřáté trouby péct.
-
5
Pečeme při 200°C přibližně 30 minut.
-
6
Horké fazole rozdělíme na porce a podáváme s tmavým pečivem.