Vepřová krkovička na medu
Suroviny
- 250 ml Med včelí
- 125 ml Ořechy vlašské
- 125 ml Olej rostlinný
- 125 ml Pomerančová šťáva
- 250 ml Bujón natur kuřecí
- 2 kávová lžička Škrob jemný kukuřičný gustin
- 1 ks Pomeranče
- 2 dl Voda pitná
- 2 kg Vepřová krkovička
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Ocet vinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 649 kcal
- Sacharidy 22 g
- Tuky 53 g
- Sodík 130 mg
- Bílkoviny 24 g
- Uhlovodany 22 g
- Cholesterol 150 mg
- Draslík 107.8 mg
- Vláknina 2337.5 mg
- Vitamín A 2337.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 14.3 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Maso potřeme marinádou, kterou jsme si připravili z 1/2 šálku medu, 1/2 šálku rostlinného oleje, 1/2 šálku pomerančové šťávy, necháme odležet 1-2 hodiny v chladu. Po uplynutí doby vložíme maso na pekáč, osolíme a pečeme za občasného podlévání vodou v troubě na 170°C do doby, kdy z masa nebude při propíchnutí vytékat růžová až čirá šťáva. Doba pečení je přibližně 1 hodinu. Hotové, upečené maso ponecháme v troubě ještě 15 minut po jejím vypnutí, kdy si v této době připravíme omáčku z kuřecího vývaru, vinného octa, 1 lžíce medu, kukuřičného škrobu, 2 stroužků pomeranče a sekaných vlašských ořechů. Omáčku krátce povaříme. Jednotlivé porce masa pak poléváme touto omáčkou.