Sýrový páj

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 60 g Cibule
  • 500 g Cuketa
  • 30 g Máslo čerstvé
  • 30 g Máslo čerstvé
  • 60 g Máslo čerstvé
  • 125 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 120 g Mrkev kořen
  • 160 g Rajčata
  • 5 g Sůl
  • 5 g Sůl
  • 3 g Pepř černý mletý
  • 20 g Petržel - nať
  • 140 g Žampiony čerstvé
  • 3 g Pepř cayenský
  • 60 g Sýr Čedar
  • 60 g Sýr Čedar
  • 5 g Majoránka čerstvá
  • 300 ml Mléko polotučné
  • 1 kávová lžička Hořčice
  • 1 ks Vejce slepičí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 484 kcal
  • Sacharidy 36 g
  • Tuky 87 g
  • Sodík 963 mg
  • Bílkoviny 16 g
  • Uhlovodany 8 g
  • Cholesterol 109.1 mg
  • Draslík 550.1 mg
  • Vláknina 8114.2 mg
  • Vitamín A 8114.2 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 31.3 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 29.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do mísy dáme mouku, sůl, máslo a lehce je zpracujeme na drobenku. Přidáme nastrouhaný sýr a spojíme s vejcem a 1 lžící studené vody na vláčné, hladké těsto. Dáme na 30 minut do chladna.

  • 2

    V pánvi rozehřejeme máslo, přidáme nakrájenou cibuli a osmažíme ji dozlatova. Přidáme mrkev a ještě 5 minut osmažíme.

  • 3

    Vložíme cukety, nakrájené houby, nasekanou petrželku, majoránku, sůl a pepř podle chuti a chvíli vaříme za občasného míchání

  • 4

    10 minut do změknutí.

  • 5

    Uděláme sýrovou omáčku: z másla a mouky připravíme světlou jíšku.

  • 6

    Průběžně promícháváme a přiléváme mléko, omáčku vaříme.

  • 7

    Když omáčka zhoustne, přidáme sýr, hořčici, kajenský pepř, podle chuti sůl a pepř. Do omáčky dáme zeleninu a necháme vychladnout.

  • 8

    Na pomoučněném válu vyválíme těsto, položíme je na žáruvzdornou koláčovou mísu a podle ní ukrojíme tvar. Zbytky těsta odložíme.

  • 9

    Směs zeleniny i s omáčkou vložíme do žáruvzdorné mísy

  • 10

    a přikryjeme ji těstem. Okraje ozdobíme vidličkou a uprostřed těsta uděláme dírku, aby mohla unikat pára.

  • 11

    Těsto potřeme rozšlehaným vejcem. Na těsto potřené vejcem položíme různě tvarované zbytky těsta. Na povrchu je potřeme vejcem. Pečeme asi 30 minut v troubě na 200 °C dokřupava a dozlatova.

Komentáře k receptu