Vepřová játra z Valašska

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 300 g Játra vepřová
  • 300 g Hovězí maso přední
  • 300 g Vepřový bok
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Majoránka
  • 1 kávová lžička Kmín drcený
  • 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 3 stroužek Česnek
  • 1 l Mléko plnotučné
  • 3 dl Voda pitná
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • 4 polévková lžíce Strouhanka
  • 2 polévková lžíce Sádlo vepřové škvařené
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 881 kcal
  • Sacharidy 26 g
  • Tuky 64 g
  • Sodík 483 mg
  • Bílkoviny 50 g
  • Uhlovodany 14 g
  • Cholesterol 412.6 mg
  • Draslík 751.9 mg
  • Vláknina 3098.9 mg
  • Vitamín A 3098.9 mg
  • Vitamín B6 1.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 24.5 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1571.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očistíme cibuli s česnekem. Cibuli nakrájíme nadrobno a česnek prolisujeme. Játra omyjeme a pokrájíme na 8 dílů.

  • 2

    Omyté hovězí přední maso a vepřový bůček omyjeme, pokrájíme a jemně na masovém strojku pomeleme. Maso dáme do misky, přidáme prolisovaný česnek, cibuli, vejce, strouhanku, papriku sladkou i pálivou, pepř, majoránku, kmín a sůl podle chuti. Směs dobře promícháme a postupným přidáváním mléka (až 1 litr) zjemníme na vláčnou sekanou (fáš). Rozdělíme ji na 8 dílů.

  • 3

    Do každého dílu sekané zabalíme díl jater.

  • 4

    Zapékací mísu vymažeme sádlem do které zabalená játra poskládáme. Dáme je do předem vyhřáté trouby na 220°C. Když maso začíná asi po 10 minutách chytat růžovou barvu, tak játra podlijeme 1-3 dl vody a pečeme do zlatohněda (podobně jak karbanátky).

  • 5

    Přibližně pečeme 25-35 minut, během pečení několikrát maso polijeme výpekem.

Komentáře k receptu