Vepřová játra z Valašska
Suroviny
- 300 g Játra vepřová
- 300 g Hovězí maso přední
- 300 g Vepřový bok
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Majoránka
- 1 kávová lžička Kmín drcený
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
- 2 ks Cibule
- 1 ks Vejce slepičí
- 3 stroužek Česnek
- 1 l Mléko plnotučné
- 3 dl Voda pitná
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 4 polévková lžíce Strouhanka
- 2 polévková lžíce Sádlo vepřové škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 881 kcal
- Sacharidy 26 g
- Tuky 64 g
- Sodík 483 mg
- Bílkoviny 50 g
- Uhlovodany 14 g
- Cholesterol 412.6 mg
- Draslík 751.9 mg
- Vláknina 3098.9 mg
- Vitamín A 3098.9 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 24.5 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1571.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očistíme cibuli s česnekem. Cibuli nakrájíme nadrobno a česnek prolisujeme. Játra omyjeme a pokrájíme na 8 dílů.
-
2
Omyté hovězí přední maso a vepřový bůček omyjeme, pokrájíme a jemně na masovém strojku pomeleme. Maso dáme do misky, přidáme prolisovaný česnek, cibuli, vejce, strouhanku, papriku sladkou i pálivou, pepř, majoránku, kmín a sůl podle chuti. Směs dobře promícháme a postupným přidáváním mléka (až 1 litr) zjemníme na vláčnou sekanou (fáš). Rozdělíme ji na 8 dílů.
-
3
Do každého dílu sekané zabalíme díl jater.
-
4
Zapékací mísu vymažeme sádlem do které zabalená játra poskládáme. Dáme je do předem vyhřáté trouby na 220°C. Když maso začíná asi po 10 minutách chytat růžovou barvu, tak játra podlijeme 1-3 dl vody a pečeme do zlatohněda (podobně jak karbanátky).
-
5
Přibližně pečeme 25-35 minut, během pečení několikrát maso polijeme výpekem.