Cuketové lívanečky
Suroviny
- 500 g Cuketa
- 100 g Džem jahodový
- 50 g Pšeničná krupice
- 30 g Cukr krupice
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Cukr skořicový
- 2 špetka Kypřicí prášek do pečiva
- 5 dl Mléko polotučné
- 0.15 dl Olej slunečnicový
- 2 dl Smetana zakysaná 15%
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1.5 polévková lžíce Cukr moučkový
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 499 kcal
- Sacharidy 57 g
- Tuky 26 g
- Sodík 51 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 21 g
- Cholesterol 147.2 mg
- Draslík 382.2 mg
- Vláknina 3456.6 mg
- Vitamín A 3456.6 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 22.4 mg
- Vitamín E 2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Krupici dáme do menší misky, přilijeme 2 dl horkého mléka, promícháme a necháme hodinu nabobtnat.
-
2
Omytou cuketu oloupeme, nastrouháme. V rendlíku rozpustíme máslo a cuketu pod pokličkou asi 10 minut podusíme. Vyklopíme ji do mísy a necháme vychladnout. Pak k ní přidáme krupici, žloutky, prášek do pečiva, 1–2 lžíce mouky, krupicový cukr a mléko. Těsto promícháme, přidáme tuhý sníh, který jsme vyšlehali ze dvou bílků, a znovu promícháme. Těsto by mělo mít hustotu lívancového těsta (pomalu se bude lít).
-
3
V pánvi si rozpálíme olej, malou naběračkou nabíráme těsto, které nalijeme na rozpálený olej a pohybem pánve těsto rozlijeme. Lívanečky smažíme z každé strany dozlatova.
-
4
Horké lívanečky posypeme práškovým cukrem, který jsme si smíchali se skořicovým cukrem. Každý ozdobíme kopečkem zakysané smetany, lžičkou jahodového džemu a podáváme.