Pohankové rizoto s houbami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Okurky nakládané
  • 150 g Sýr Eidam cihla 30%
  • 400 g Houby čerstvé
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Kari koření
  • 1 kávová lžička Kmín drcený
  • 1 ks Cibule
  • 9.5 dl Voda pitná
  • 0.5 šálek Pohanka
  • 1 šálek Kroupy ječné
  • 2 polévková lžíce Sádlo škvařené
  • 0.5 polévková lžíce Vegeta
  • 0.27 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 556 kcal
  • Sacharidy 79 g
  • Tuky 16 g
  • Sodík 1024 mg
  • Bílkoviny 27 g
  • Uhlovodany 10 g
  • Cholesterol 5.8 mg
  • Draslík 552.1 mg
  • Vláknina 21083.5 mg
  • Vitamín A 21083.5 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2.5 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Pohanku promyjeme v sítu pod tekoucí vodou, dáme do hrnce se 7.5 dl vody a 0.5 lžičkou soli, přivedeme k varu. Vaříme 30 minut.

  • 2

    Den předem omyté a namočené kroupy uvaříme zvlášť: v poměru 1 hrneček krup + 2 hrnečky vody + 1 lžička soli.

  • 3

    Kroupy s pohankou dáme do mísy. Čerstvé houby očistíme, omyjeme a pokrájíme na plátky. Oloupanou cibuli pokrájíme nadrobno, v pánvi na oleji ji zpěníme, přidáme k ní houby, osolíme (0.5 lžičky), přimícháme drcený kmín, dusíme do doby, až se všechna voda vyvaří. Pak vše přidáme do mísy k pohance a kroupám. Celou směs promícháme, dochutíme Vegetou a kari kořením.

  • 4

    Pečící plech vytřeme sádlem, rizoto rozložíme, posypeme nastrouhaným tvrdým sýrem a dáme do předem vyhřáté trouby zapéct. Pečeme při 200 °C přibližně 15-20 minut dozlatova.

  • 5

    Pohankové rizoto podáváme se sladkokyselou okurkou.

Komentáře k receptu