Makaróny se čtyřmi druhy sýra

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Máslo čerstvé
  • 500 g Sýr Ementál (Primátor)
  • 75 g Sýr Parmezán
  • 50 g Sýr Gorgonzola
  • 50 g Sýr Fontina
  • 50 g Mouka pšeničná hladká
  • 250 g Makarony milánské
  • 600 ml Mléko plnotučné
  • 100 ml Víno bílé
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 l Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1129 kcal
  • Sacharidy 57 g
  • Tuky 68 g
  • Sodík 2729 mg
  • Bílkoviny 58 g
  • Uhlovodany 2 g
  • Cholesterol 182.3 mg
  • Draslík 44 mg
  • Vláknina 7539.8 mg
  • Vitamín A 7539.8 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 945.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Troubu zahřejeme na 180 stupňů. Těstoviny uvaříme podle postupu, který uvádí výrobci na obalu.

  • 2

    Mezitím necháme v pánvi vzpěnit máslo, zaprášíme moukou a smažíme za stálého míchání 2 minuty. Postupně přiléváme mléko. Po každém přidání zamícháme vznikající omáčku šlehací metlou. Přilijeme smetanu spolu se suchým bílým vínem. Uvedeme do varu. Vaříme tak dlouho, dokud omáčka nezhoustne. Poté ji odstavíme.

  • 3

    Do omáčky přisypeme nastrouhaný sýr ementál a sýr fontina spolu s gorgonzolou nakrájený na malé kostičky. Nakonec přisypeme třetinu nastrouhaného parmezánu. Promícháme a popřípadě dosolíme a dopepříme.

  • 4

    Uvařené těstoviny dáme do pekáče, promícháme s omáčkou a vršek zasypeme zbývajícím nastrouhaným parmezánem. Pečeme 30 minut do zlatohněda. Poté můžeme servírovat.

Komentáře k receptu