Pomerančové kuře
Suroviny
- 15 g Máslo čerstvé
- 500 g Pomeranče
- 5 g Sůl
- 3 g Pepř černý mletý
- 30 g Petržel - nať
- 60 g Česnek
- 3 g Pepř cayenský
- 40 g Bazalka
- 5 g Paprika mletá sladká
- 120 g Paprika červená
- 200 ml Voda pitná
- 90 ml Pomerančová šťáva
- 75 ml Koňak Armaňak
- 1.5 kg Kuře
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 991 kcal
- Sacharidy 27 g
- Tuky 60 g
- Sodík 757 mg
- Bílkoviny 73 g
- Uhlovodany 27 g
- Cholesterol 285.8 mg
- Draslík 1248 mg
- Vláknina 10670.5 mg
- Vitamín A 10670.5 mg
- Vitamín B6 1.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 143.9 mg
- Vitamín E 2.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Jeden pomeranč oloupeme a rozdělíme na dílky. Dva pomeranče opláchneme a rozřízneme na čtvrtky, neloupeme je.
-
2
Vnitřek kuřete osolíme a vyplníme petrželovou natí, čtvrtkami pomeranče a polovinou česneku. Povrch kuřete potřeme solí, pepřem, paprikou, cayenským pepřem
-
3
a máslem. Kuře položíme prsíčky na máslem vymazaný pekáč, přidáme na nudličky nakrájenou papriku a zbytek česneku.
-
4
Pečeme 20 minut (a dalších 20 minut na každých 500 g), v předehřáté troubě při 190 °C (plyn 5). V polovině pečení kuře otočíme na záda. Během pečení kuře poléváme vypečenou šťávou a podléváme teplou vodou.
-
5
V hrnci ohřejeme koňak, kuře jím polijeme a zapálíme.
-
6
Když plameny zhasnou, kuře rozdělíme na porce, z dutiny odstraníme petržel, pomeranče a česnek. Porce kuřecího masa, pečenou papriku a česnek udržujeme teplé.
-
7
Ze šťávy sebereme kromě asi 1 polévkové lžíce všechen tuk a přilijeme pomerančovou šťávu. Svařením šťáva zhoustne. Přidáme dílky pomeranče a vše ještě prohřejeme.
-
8
Omáčkou přelijeme kuře, posypeme je bazalkou a servírujeme.