Šátečky s ricottou
Suroviny
- 250 g Mouka pšeničná hladká
- 3 g Sůl
- 25 g Citronová kůra
- 600 g Ricotta
- 5 g Tresť vanilková
- 10 g Máta
- 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 2 ml Olej rostlinný
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 3 ks Vejce slepičí
- 4 plátek Mandle plátky
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- 1 polévková lžíce Hrozinky
- 1 polévková lžíce Koňak Armaňak
- 5 polévková lžíce Cukr moučkový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 631 kcal
- Sacharidy 58 g
- Tuky 33 g
- Sodík 283 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 18 g
- Cholesterol 202.2 mg
- Draslík 99.5 mg
- Vláknina 1377.1 mg
- Vitamín A 1377.1 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8.4 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V hnětači smícháme mouku se solí, cukrem a nastrouhanou kůrou ze 2 citronů, vodou, citronovou šťávou a dvěma vejci. Hněteme těsto 5–8 minut, aby bylo hladké a pružné. Je-li příliš řídké, přidáme trochu mouky. Vypracované těsto přikryjeme fólií a necháme je 15 minut odpočinout.
-
2
Ve větší míse promícháme sýr ricottu, moučkový cukr, 3/4 lžičky nastrouhané citronové kůry a vanilkovou tresť.
-
3
Těsto rozdělíme na 8 dílů, vyválíme z nich 8 tenkých čtverců o stranách zhruba 18 cm a přikryjeme je.
-
4
Do náplně zamícháme rozinky a opražené mandlové lupínky. Do středu čtverců dáme postupně náplň a okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem. Rohy přeložíme do středu čtverce přes náplň a stiskneme k sobě.
-
5
Rozehřejeme vyšší vrstvu oleje. Šátečky postupně smažíme dozlatova. Necháme je mírně vychladnout a podáváme je se smetanou ochucenou koňakem, posypané lžící moučkového cukru a ozdobené mátovými lístky a tenkými proužky citronové kůry.