Příprava surovin a potravin pro vaření není v podstatě nijak náročná nebo složitá. Používá se několik základních způsobů, k urychlení a zjednodušení slouží různé kuchařské náčiní, často i elektrické přístroje. Nevhodná, nebo třeba i nedostatečná příprava může negativně ovlivnit výslednou podobu i chuť hotového jídla.
V kuchyni pro další úpravu připravujeme především různé druhy masa a drůbeže, ryb, zeleniny a ovoce, ale také vajíčka nebo mořské plody. Nejčastějšími způsoby přípravy je krájení a porcování, sekání, oloupávání a oškrabování, strouhání, mletí, šlehání… ale také třeba i marinování. Do oblasti přípravy určitě patří také kořenění, které je velmi důležité především pro konečnou chuť. Zajímavým druhem přípravy i tzv. carving, tedy ozdobné vykrajování, které se používá především u ovoce a zeleniny.
Nejčastěji využívané způsoby přípravy a zpracování podle jednotlivých surovin:
Vepřové a hovězí maso
- krájení, porcování
- vykosťování, sekání
- naklepávání a měkčení
- mletí
- marinování
- obalování
Drůbež
- krájení a porcování
- vykosťování
- marinování
- obalování
Ryby
- zbavení vnitřností, oškrábání šupin
- porcování
- obalování
Zelenina
- oškrábání, oloupání, okrájení
- krájení, strouhání, krouhání
- drcení, lisování
Ovoce
- oloupání, okrájení
- odpeckování, vykrojení jádřince
- krájení, lisování, odšťavňování
Vejce
- šlehání, tření