Příprava a zpracování surovin

Publikováno: 17.09.2013
Základem chutného pokrmu jsou kvalitní suroviny, které je ve většině případů nutné před jejich zpracováním a úpravou připravit. Základem přípravy surovin je vybavení kuchyně, a také alespoň minimální znalosti, jak s jednotlivými ingrediencemi zacházet.

Příprava surovin a potravin pro vaření není v podstatě nijak náročná nebo složitá. Používá se několik základních způsobů, k urychlení a zjednodušení slouží různé kuchařské náčiní, často i elektrické přístroje. Nevhodná, nebo třeba i nedostatečná příprava může negativně ovlivnit výslednou podobu i chuť  hotového jídla.

V kuchyni pro další úpravu připravujeme především různé druhy masa a drůbeže, ryb, zeleniny a ovoce, ale také vajíčka nebo mořské plody. Nejčastějšími způsoby přípravy je krájení a porcování, sekání, oloupávání a oškrabování, strouhání, mletí, šlehání… ale také třeba i marinování. Do oblasti přípravy určitě patří také kořenění, které je velmi důležité především pro konečnou chuť. Zajímavým druhem přípravy i tzv. carving, tedy ozdobné vykrajování, které se používá především u ovoce a zeleniny.

Nejčastěji využívané způsoby přípravy a zpracování podle jednotlivých surovin:

Vepřové a hovězí maso

  • krájení, porcování
  • vykosťování, sekání
  • naklepávání a měkčení
  • mletí
  • marinování
  • obalování

Drůbež

  • krájení a porcování
  • vykosťování
  • marinování
  • obalování

Ryby

  • zbavení vnitřností, oškrábání šupin
  • porcování
  • obalování

Zelenina

  • oškrábání, oloupání, okrájení
  • krájení, strouhání, krouhání
  • drcení, lisování

Ovoce

  • oloupání, okrájení
  • odpeckování, vykrojení jádřince
  • krájení, lisování, odšťavňování

Vejce

  • šlehání, tření

Zaregistrujte se, zabere to chviličku

Registrací získáte možnost hodnotit, komentovat a ukládat recepty