Pivní polévka s bylinkami a zeleninou
Suroviny
- 120 g Celer bulvový
- 400 g Chléb konzumní
- 200 g Pórek
- 60 g Slanina vepřová
- 700 g Kosti hovězí řídké
- 500 ml Pivo tmavé 10% 3,7% obj.
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 5 ks Pepř černý celý
- 1 ks Petržel kořen
- 5 stroužek Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 0.5 polévková lžíce Petržel - nať
- 0.5 polévková lžíce Pažitka
- 0.5 polévková lžíce Majoránka čerstvá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 732 kcal
- Sacharidy 71 g
- Tuky 87 g
- Sodík 710 mg
- Bílkoviny 48 g
- Uhlovodany 32 g
- Cholesterol 97.8 mg
- Draslík 1032.2 mg
- Vláknina 23503.4 mg
- Vitamín A 23503.4 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 48.6 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 23 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kořenovou zeleninu očistíme, cibuli oloupeme, pórek očistíme a nakrájíme na tenká kolečka, slaninu nakrájíme na kostičky, pažitku, majoránku a petrželovou nať drobně nasekáme, česnek prolisujeme.
-
2
Z chleba odkrojíme kůrku a střídku drobně pokrájíme.
-
3
Nejprve připravíme vývar z kostí, kořenové zeleniny, cibule, pepře a soli. Vaříme na mírném plameni, aby se polévka jen „táhla“.
-
4
V hrnci se silným dnem rozpustíme slaninu a orestujeme na ní pórek nakrájený na tenká kolečka, přilijeme scezený vývar a pivo. Dobře promícháme s bylinkami, česnekem a chlebem. Vaříme asi 5 minut. Poté přidáme pokrájenou kořenovou zeleninu z vývaru a dochutíme solí a pepřem.