Houskové knedlíky z Turnova

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 ks Cibule
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 2 ks Žemle tuková
  • 0.5 ks Kypřicí prášek do pečiva
  • 3 l Voda pitná
  • 1.5 dl Mléko polotučné
  • 1.57 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 5 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 6 polévková lžíce Strouhanka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 273 kcal
  • Sacharidy 29 g
  • Tuky 13 g
  • Sodík 382 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 11 g
  • Cholesterol 197.2 mg
  • Draslík 270 mg
  • Vláknina 1855.9 mg
  • Vitamín A 1855.9 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 3.7 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 10.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Starší housky nebo žemle pokrájíme na kostičky, polovinu dáme do mísy a zalijeme vařícím mlékem. Druhou polovinu osmažíme v pánvi na rozpáleném másle (1,5 lžíce) dozlatova.

  • 2

    Cibuli oloupeme a s omytou petrželkou pokrájíme nadrobno. V druhé pánvi na lžíci másla zpěníme cibuli, přimícháme k ní petrželku, promícháme a všechny ingredience (housky, cibuli, petrželku) dáme do mísy. Přidáme hrubou mouku, sůl, pepř, vejce a kypřící prášek. Těsto dobře vypracujeme, pokud by bylo velmi tuhé, přilijeme 0,5 dl mléka.

  • 3

    Pak těsto dáme na pomoučený vál, znovu prohněteme a vypracujeme z něj šišku. Zakryjeme čistou utěrkou, necháme chvíli odpočinout.

  • 4

    Do většího širšího hrnce dáme vařit vodu se solí. Šišku knedlíku opatrně položíme do vařící vody, zmírníme teplotu a knedlík vaříme 18-20 minut. Po 8-10 minutách knedlík ve vodě otočíme.

  • 5

    Mezitím v pánvi na rozpáleném másle (2 lžíce) osmažíme dozlatova strouhanku.

  • 6

    Uvařený knedlík vyjmeme z vody, pokrájíme na kolečka, posypeme strouhankou a podáváme.

Komentáře k receptu