Lasagne se třemi druhy masa
Suroviny
- 75 g Máslo čerstvé
- 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 75 g Sýr Parmezán
- 130 g Vepřové maso mleté
- 130 g Hovězí maso mleté
- 250 g Mleté kuřecí maso
- 900 ml Mléko plnotučné
- 60 ml Olej olivový
- 30 ml Koňak Armaňak
- 90 ml Smetana ke šlehání 30%
- 1 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 2 ks Rajčata
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 2 stroužek Česnek
- 16 plátek Těstoviny Lasagne
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 940 kcal
- Sacharidy 31 g
- Tuky 60 g
- Sodík 654 mg
- Bílkoviny 46 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 155.7 mg
- Draslík 503.6 mg
- Vláknina 5031 mg
- Vitamín A 5031 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.9 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1417.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V hluboké pánvi zahřejeme olej, vložíme nadrobno pokrájenou cibuli a též mrkev rozkrájenou na drobné kousky. Poté přimícháme utřený česnek a pokrájená rajčata. Mícháme a zvolna smažíme 10 minut, až je zelenina měkká.
-
2
Přidáme všechno mleté maso a opět 10 minut mírně smažíme. Často mícháme a maso oddělujeme vařečkou na jednotlivé kousky. Vlijeme koňak, zvýšíme teplotu a smažíme, až se tekutina vyvaří. Poté vmícháme 25 g másla a čerstvou smetanu. Občas zamícháme a povaříme 10 minut. Odstavíme z plotny a necháme vychladnout.
-
3
Troubu zahřejeme na 190 stupňů. Připravíme si bílou omáčku. V hluboké pánvi zahřejeme zbytek másla, vmícháme mouku a za stálého míchání smažíme 2 minuty. Postupně přiléváme mléko, po každém přilití pořádně zamícháme šlehací metlou. Uvedeme do varu, mícháme a vaříme, až je omáčka hustá a jemná. Přisypeme nastrouhaný muškátový oříšek. Osolíme a opepříme. Znovu důkladně promícháme a odstavíme.
-
4
Trochu bílé omáčky přelijeme naběračkou do zapékací formy. Lasagne naplníme směsí masa a v jedné vrstvě naaranžujeme do zapékací formy. Přelijeme zbývající bílou omáčkou a posypeme nastrouhaným parmezánem. Pečeme 40 minut, až se těstoviny zdají být měkké, propíchneme-li je dřevěnou špejlí. Před podáváním necháme 10 minut odstát.