Bramboračka s tuřínem a zelím
Suroviny
- 500 g Brambory
- 100 g Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný
- 500 g Tuřín
- 300 g Zelí hlávkové bílé
- 1 krajíc Chléb konzumní
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Kmín drcený
- 1.5 l Voda pitná
- 1 dl Mléko plnotučné
- 1 dl Smetana zakysaná 14%
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 238 kcal
- Sacharidy 41 g
- Tuky 5 g
- Sodík 481 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 31 g
- Cholesterol 2.5 mg
- Draslík 704.4 mg
- Vláknina 16616.8 mg
- Vitamín A 16616.8 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 71.2 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 161.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brambory oloupeme, omyjeme, nakrájíme na kostičky. Čerstvé očištěné zelí pokrájíme na nudličky. Tuřín oloupeme, omyjeme, pokrájíme na kostky. Namočíme krajíc chleba 1 dl mléka. Petrželku omyjeme a pokrájíme nadrobno.
-
2
Zeleninu dáme do hrnce se studenou vodou (1,5 litru), přidáme sůl (1 lžičku), drcený kmín, vaříme doměkka přibližně 20 minut.
-
3
Uvařenou zeleninu scedíme a vývar zachytíme. Zeleninu pak s namočeným chlebem rozmixujeme na kaši, kterou vrátíme za stálého míchání zpět do vývaru (1 litr) a přivedeme znovu k varu. Když rozmixovanou směs povaříme asi 5 minut, přimícháme do polévky smetanu, dochutíme ji solí, pepřem, necháme přejít varem a odstavíme z plotny. Polévku zakryjeme pokličkou a necháme 10-15 minut odstát, pak do ní přimícháme sterilovaný hrášek, petrželku a podáváme.