Bramboračka s tuřínem a zelím

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Brambory
  • 100 g Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný
  • 500 g Tuřín
  • 300 g Zelí hlávkové bílé
  • 1 krajíc Chléb konzumní
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Kmín drcený
  • 1.5 l Voda pitná
  • 1 dl Mléko plnotučné
  • 1 dl Smetana zakysaná 14%
  • 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 238 kcal
  • Sacharidy 41 g
  • Tuky 5 g
  • Sodík 481 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 31 g
  • Cholesterol 2.5 mg
  • Draslík 704.4 mg
  • Vláknina 16616.8 mg
  • Vitamín A 16616.8 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 71.2 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 161.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Brambory oloupeme, omyjeme, nakrájíme na kostičky. Čerstvé očištěné zelí pokrájíme na nudličky. Tuřín oloupeme, omyjeme, pokrájíme na kostky. Namočíme krajíc chleba 1 dl mléka. Petrželku omyjeme a pokrájíme nadrobno.

  • 2

    Zeleninu dáme do hrnce se studenou vodou (1,5 litru), přidáme sůl (1 lžičku), drcený kmín, vaříme doměkka přibližně 20 minut.

  • 3

    Uvařenou zeleninu scedíme a vývar zachytíme. Zeleninu pak s namočeným chlebem rozmixujeme na kaši, kterou vrátíme za stálého míchání zpět do vývaru (1 litr) a přivedeme znovu k varu. Když rozmixovanou směs povaříme asi 5 minut, přimícháme do polévky smetanu, dochutíme ji solí, pepřem, necháme přejít varem a odstavíme z plotny. Polévku zakryjeme pokličkou a necháme 10-15 minut odstát, pak do ní přimícháme sterilovaný hrášek, petrželku a podáváme.

Komentáře k receptu