Rýže s jehněčím masem, hrozinkami a mandlemi
Suroviny
- 50 g Hrozinky
- 30 g Mandle
- 30 g Pistácie
- 600 g Jehněčí plec
- 400 g Rýže basmati
- 350 ml Voda pitná
- 1.5 kávová lžička Kurkuma
- 0.5 kávová lžička Kardamom
- 1 kávová lžička Chilli koření mleté
- 3 ks Cibule
- 1 ks Pomeranče
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Šafrán
- 6 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 832 kcal
- Sacharidy 103 g
- Tuky 28 g
- Sodík 194 mg
- Bílkoviny 43 g
- Uhlovodany 27 g
- Cholesterol 99 mg
- Draslík 851.2 mg
- Vláknina 10759.1 mg
- Vitamín A 10759.1 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 33.2 mg
- Vitamín E 2.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rýži zalijeme vroucí vodou a vaříme cca 7 minut. Poté necháme okapat. Hrozinky krátce namočíme do horké vody. Oloupanou cibuli najemno nasekáme, maso nakrájíme na malé kousky.
-
2
Rozpálíme 2 lžíce oleje a osmahneme na něm cibuli. Přidáme pepř, mletý kardamom, kurkumu a chilli a krátce orestujeme. Přidáme maso. Šafrán rozmícháme v trošce horké vody a vmícháme k masu, společně s hrozinkami. Podlijeme vodou, ochutíme solí a zakryté dusíme na mírném ohni cca 60 minut.
-
3
Mezitím omyjeme důkladně pomeranč, nastrouháme z něj trochu kůry a šťávu vymačkáme. Obojí vmícháme do masa. Do hrnce vlijeme zbytek oleje a 100 ml vody, přisypeme 1/3 rýže a rozložíme na ni 1/2 masa. Nasypeme další 1/3 rýže, překryjeme zbytkem masa a navrstvíme zbytek rýže. Posypeme nasekanými pistáciemi a mandlemi. Na hrnec posadíme pokličku obalenou utěrkou a na mírném ohni dusíme cca 1 hodinu.