Rýže s jehněčím masem, hrozinkami a mandlemi

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 145 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Hrozinky
  • 30 g Mandle
  • 30 g Pistácie
  • 600 g Jehněčí plec
  • 400 g Rýže basmati
  • 350 ml Voda pitná
  • 1.5 kávová lžička Kurkuma
  • 0.5 kávová lžička Kardamom
  • 1 kávová lžička Chilli koření mleté
  • 3 ks Cibule
  • 1 ks Pomeranče
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Šafrán
  • 6 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 832 kcal
  • Sacharidy 103 g
  • Tuky 28 g
  • Sodík 194 mg
  • Bílkoviny 43 g
  • Uhlovodany 27 g
  • Cholesterol 99 mg
  • Draslík 851.2 mg
  • Vláknina 10759.1 mg
  • Vitamín A 10759.1 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 33.2 mg
  • Vitamín E 2.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Rýži zalijeme vroucí vodou a vaříme cca 7 minut. Poté necháme okapat. Hrozinky krátce namočíme do horké vody. Oloupanou cibuli najemno nasekáme, maso nakrájíme na malé kousky.

  • 2

    Rozpálíme 2 lžíce oleje a osmahneme na něm cibuli. Přidáme pepř, mletý kardamom, kurkumu a chilli a krátce orestujeme. Přidáme maso. Šafrán rozmícháme v trošce horké vody a vmícháme k masu, společně s hrozinkami. Podlijeme vodou, ochutíme solí a zakryté dusíme na mírném ohni cca 60 minut.

  • 3

    Mezitím omyjeme důkladně pomeranč, nastrouháme z něj trochu kůry a šťávu vymačkáme. Obojí vmícháme do masa. Do hrnce vlijeme zbytek oleje a 100 ml vody, přisypeme 1/3 rýže a rozložíme na ni 1/2 masa. Nasypeme další 1/3 rýže, překryjeme zbytkem masa a navrstvíme zbytek rýže. Posypeme nasekanými pistáciemi a mandlemi. Na hrnec posadíme pokličku obalenou utěrkou a na mírném ohni dusíme cca 1 hodinu.

Komentáře k receptu