Krkonošská houbačka s koprem
Suroviny
- 250 g Brambory
- 60 g Celer bulvový
- 50 g Máslo čerstvé
- 60 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 200 g Houby čerstvé
- 10 g Masox
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Kmín drcený
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 1 ks Mrkev kořen
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Petržel kořen
- 2.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 0.5 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
- 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 486 kcal
- Sacharidy 30 g
- Tuky 122 g
- Sodík 286 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 14 g
- Cholesterol 206.4 mg
- Draslík 821.8 mg
- Vláknina 12844.8 mg
- Vitamín A 12844.8 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 58.9 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 23.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupané a omyté brambory, mrkev, celer a petržel pokrájíme na kostičky. Očištěné houby omyjeme, pokrájíme na plátky. Omytý kopr drobně pokrájíme.
-
2
Do hrnce s rozpuštěným máslem přisypeme mouku a usmažíme světlou jíšku, kterou zalijeme vodou (1 litr), důkladně promícháme,přivedeme k varu. Přidáme všechnu zeleninu, houby, masox, sůl, kmín, pepř a vaříme do měkka asi 20 minut.
-
3
Nakonec do polévky přimícháme sladkou smetanu, dochutíme octem, solí a povaříme jen 1 minutu.
-
4
V pánvi na másle usmažíme vajíčka, která ochutíme solí a bílým pepřem. Polévku nalijeme do talířů, ozdobíme usmaženými vajíčky, které posypeme koprem a podáváme.