Krémová kopřivačka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 250 g Chléb konzumní
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 20 g Masox
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 3 hrst Kopřiva
  • 2 stroužek Česnek
  • 1 l Voda pitná
  • 1.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 439 kcal
  • Sacharidy 39 g
  • Tuky 27 g
  • Sodík 247 mg
  • Bílkoviny 11 g
  • Uhlovodany 6 g
  • Cholesterol 178.9 mg
  • Draslík 187.2 mg
  • Vláknina 5192.8 mg
  • Vitamín A 5192.8 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2.6 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 16.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V pánvi na másle (30 g) osmažíme dozlatova tvrdší chléb, který jsme si před tím nakrájeli na kostičky.

  • 2

    Omyté kopřivové mladé listy (na jaře) omyjeme, vložíme do hrnce s litrem vody a povaříme je asi 4-5 minut. Pak je scedíme, ale vývar zachytíme.

  • 3

    Oloupanou cibuli a česnek pokrájíme nadrobno. Do smetany rozšleháme vajíčka.

  • 4

    V druhém hrnci na 20 g másla zpěníme cibuli s česnekem, přimícháme hladkou mouku a uděláme světlou jíšku, ke které postupně přiléváme vývar z kopřiv a přivedeme k varu. Když se polévka začne vařit, přidáme masox. Po 5 minutách přimícháme smetanu s vejci a pomalu za stálého míchání polévku vaříme dalších 5-7 minut.

  • 5

    Pak do ní vložíme uvařené kopřivy, krátce povaříme 1-2 minuty. Hrnec s polévkou odstavíme z plotny a vše rozmixujeme.

  • 6

    Polévku případně dochutíme pepřem a solí. Podáváme ji s osmaženými kostičkami chleba.

Komentáře k receptu