Jilemnické houbové kyselo

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 30 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Houby sušené
  • 150 g Chlebový kvásek
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Kmín drcený
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 l Voda pitná
  • 1.25 dl Zakysaná smetana
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 229 kcal
  • Sacharidy 7 g
  • Tuky 19 g
  • Sodík 338 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 7 g
  • Cholesterol 213.4 mg
  • Draslík 464.5 mg
  • Vláknina 2308.8 mg
  • Vitamín A 2308.8 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.4 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 21.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyté sušené houby namočíme do studené vody asi na 1 hodinu. Pak je scedíme, drobně pokrájíme a dáme je vařit do 1 litru vody se solí, kmínem a pepřem. Vaříme při mírné teplotě.

  • 2

    Chlebový kvásek dobře rozmícháme v mléku a zamícháme do bublající polévky, promícháme a necháme rozvařit.

  • 3

    V hrnečku rozmícháme zakysanou smetanu s žloutky a opatrně ji vmícháme do polévky. Už nevaříme, ale stále mícháme do zhoustnutí. Nakonec přidáme 2 lžíce másla, dochutíme solí a podáváme.

Komentáře k receptu