Velikonoční smetanová polévka s jarními kopřivami
Suroviny
- 70 g Celer bulvový
- 70 g Mrkev kořen
- 70 g Petržel kořen
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Citronová šťáva
- 2 hrst Kopřiva
- 1 l Voda pitná
- 2.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1.5 polévková lžíce Pažitka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 232 kcal
- Sacharidy 7 g
- Tuky 62 g
- Sodík 325 mg
- Bílkoviny 3 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 68.8 mg
- Draslík 225.1 mg
- Vláknina 5857.3 mg
- Vitamín A 5857.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 26.8 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyjeme a očistíme mrkev, celer, petržel, mladé jarní kopřivy a pažitku.
-
2
Kořenovou zeleninu pokrájíme na kostičky. Kopřivy a pažitku pokrájíme nadrobno (bylinky odložíme do misek každou zvlášť).
-
3
Do hrnce s 1 litrem osolené vody dáme vařit zeleninu. Vaříme ji přibližně 15 minut. Když je téměř měkká, přidáme pokrájené kopřivy, ve smetaně rozkvedláme dohladka mouku, za stálého míchání ji přidáme do polévky. Pak polévku dochutíme solí, bílým pepřem a lžičkou citronové šťávy.
-
4
Každou porci polévky posypeme lžičkou pažitky.