Závin z bramborového těsta se šunkou a špenátem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 800 g Brambory
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 100 g Slanina vepřová
  • 150 g Sýr Eidam cihla 45%
  • 150 g Šunka dušená
  • 300 g Mouka polohrubá
  • 200 g Špenát listový čerstvý
  • 0.333333 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 2 špetka Sůl
  • 2 stroužek Česnek
  • 1.2 l Voda pitná
  • 0.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Pšeničná krupice
  • 1 polévková lžíce Sádlo škvařené
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 664 kcal
  • Sacharidy 62 g
  • Tuky 34 g
  • Sodík 631 mg
  • Bílkoviny 31 g
  • Uhlovodany 56 g
  • Cholesterol 305.4 mg
  • Draslík 956.1 mg
  • Vláknina 12079.3 mg
  • Vitamín A 12079.3 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 25.1 mg
  • Vitamín E 1.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 18.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Brambory si předem uvaříme ve slupce, necháme vychladnout, oloupeme a umeleme.

  • 2

    Nejprve si přichystáme náplň. Listový špenát opláchneme a necháme na sítu dobře okapat. Poté ho nakrájíme na nudličky a zhruba pět minut dusíme na másle. V míse smícháme drobně nakrájenou šunku, nastrouhaný sýr, hrubě pokrájená dvě vejce uvařená natvrdo, rozšlehaná vejce syrová a krupici. Přimícháme vychladlý špenát i s máslem, česnek utřený se špetkou soli a osolíme.

  • 3

    Na pánvi osmažíme na drobné kostičky nakrájenou slaninu. V hrnečku rozpustíme sádlo.

  • 4

    Na vále posypaném lžící hladké mouky vypracujeme těsto z brambor, mouky, vejce, změklého másla a soli. Opět vál podsypeme hladkou moukou, těsto rozválíme na silnější plát, na dvě třetiny navrstvíme náplň a stočíme směrem k prázdné části plátu.

  • 5

    Na pekáč dáme polovinu osmažené slaniny i s vysmaženým tukem a na něj položíme hotový závin. Poté závin polijeme zbylou slaninou a v předehřáté troubě pečeme, dokud závin nezezlátne. Během pečení závin potíráme rozpuštěným sádlem.

Komentáře k receptu