Závin z bramborového těsta se šunkou a špenátem
Suroviny
- 800 g Brambory
- 50 g Máslo čerstvé
- 100 g Slanina vepřová
- 150 g Sýr Eidam cihla 45%
- 150 g Šunka dušená
- 300 g Mouka polohrubá
- 200 g Špenát listový čerstvý
- 0.333333 kávová lžička Sůl
- 2 ks Vejce slepičí
- 4 ks Vejce slepičí
- 2 špetka Sůl
- 2 stroužek Česnek
- 1.2 l Voda pitná
- 0.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Pšeničná krupice
- 1 polévková lžíce Sádlo škvařené
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 664 kcal
- Sacharidy 62 g
- Tuky 34 g
- Sodík 631 mg
- Bílkoviny 31 g
- Uhlovodany 56 g
- Cholesterol 305.4 mg
- Draslík 956.1 mg
- Vláknina 12079.3 mg
- Vitamín A 12079.3 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 25.1 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 18.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brambory si předem uvaříme ve slupce, necháme vychladnout, oloupeme a umeleme.
-
2
Nejprve si přichystáme náplň. Listový špenát opláchneme a necháme na sítu dobře okapat. Poté ho nakrájíme na nudličky a zhruba pět minut dusíme na másle. V míse smícháme drobně nakrájenou šunku, nastrouhaný sýr, hrubě pokrájená dvě vejce uvařená natvrdo, rozšlehaná vejce syrová a krupici. Přimícháme vychladlý špenát i s máslem, česnek utřený se špetkou soli a osolíme.
-
3
Na pánvi osmažíme na drobné kostičky nakrájenou slaninu. V hrnečku rozpustíme sádlo.
-
4
Na vále posypaném lžící hladké mouky vypracujeme těsto z brambor, mouky, vejce, změklého másla a soli. Opět vál podsypeme hladkou moukou, těsto rozválíme na silnější plát, na dvě třetiny navrstvíme náplň a stočíme směrem k prázdné části plátu.
-
5
Na pekáč dáme polovinu osmažené slaniny i s vysmaženým tukem a na něj položíme hotový závin. Poté závin polijeme zbylou slaninou a v předehřáté troubě pečeme, dokud závin nezezlátne. Během pečení závin potíráme rozpuštěným sádlem.