Bramborový koláč s ořechy a drobenkou
Suroviny
- 300 g Brambory
- 50 g Máslo čerstvé
- 80 g Mouka pšeničná hrubá
- 100 g Ořechy vlašské
- 100 g Cukr krupice
- 300 g Mouka polohrubá
- 150 g Marmeláda šípková
- 150 g Hera
- 50 g Cukr krystal
- 4 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Kypřicí prášek do pečiva
- 2 špetka Sůl
- 5 dl Voda pitná
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 3 polévková lžíce Cukr práškový s vanilkovou příchutí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1013 kcal
- Sacharidy 120 g
- Tuky 54 g
- Sodík 148 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 101 g
- Cholesterol 308.2 mg
- Draslík 668.8 mg
- Vláknina 12793.6 mg
- Vitamín A 12793.6 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.1 mg
- Vitamín E 7.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do misky si dáme hrubou mouku, pokrájené tuhé máslo a cukr. Směs promícháme nejdříve vidličkou a potom pomocí prstů utvoříme drobenku.
-
2
Brambory omyjeme, dáme do hrnce s 5 dl vody a uvaříme je doměkka (20 minut), poté je oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Dáme je na pomoučený vál, uděláme do nich dolík, do kterého dáme 3 žloutky, přidáme cukr, prášek do pečiva, pokrájenou Heru, přisypeme polohrubou mouku a sůl. Pomocí vidličky a potom rukama vypracujeme hladké vláčné těsto, které se nám nesmí lepit. (Pokud by se těsto lepilo, přidáme 1-2 lžíce mouky.) Těsto rozdělíme na 2 díly a vyválíme 2 placky o síle asi 2 cm. První placku dáme na vymazaný plech olejem (2 lžíce). Potřeme ji marmeládou, položíme na ni druhou placku a tu potřeme 1 žloutkem. Po celé ploše těsta poklademe posekané vlašské ořechy, posypeme je drobenkou a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 200°C přibližně 15-20 minut dozlatova.
-
3
Po upečení vychladlý koláč posypeme práškovým cukrem s vanilkou, rozkrájíme a podáváme.