Bramborový koláč s ořechy a drobenkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 300 g Brambory
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 80 g Mouka pšeničná hrubá
  • 100 g Ořechy vlašské
  • 100 g Cukr krupice
  • 300 g Mouka polohrubá
  • 150 g Marmeláda šípková
  • 150 g Hera
  • 50 g Cukr krystal
  • 4 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Kypřicí prášek do pečiva
  • 2 špetka Sůl
  • 5 dl Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 3 polévková lžíce Cukr práškový s vanilkovou příchutí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1013 kcal
  • Sacharidy 120 g
  • Tuky 54 g
  • Sodík 148 mg
  • Bílkoviny 17 g
  • Uhlovodany 101 g
  • Cholesterol 308.2 mg
  • Draslík 668.8 mg
  • Vláknina 12793.6 mg
  • Vitamín A 12793.6 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 7.1 mg
  • Vitamín E 7.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 14.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do misky si dáme hrubou mouku, pokrájené tuhé máslo a cukr. Směs promícháme nejdříve vidličkou a potom pomocí prstů utvoříme drobenku.

  • 2

    Brambory omyjeme, dáme do hrnce s 5 dl vody a uvaříme je doměkka (20 minut), poté je oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Dáme je na pomoučený vál, uděláme do nich dolík, do kterého dáme 3 žloutky, přidáme cukr, prášek do pečiva, pokrájenou Heru, přisypeme polohrubou mouku a sůl. Pomocí vidličky a potom rukama vypracujeme hladké vláčné těsto, které se nám nesmí lepit. (Pokud by se těsto lepilo, přidáme 1-2 lžíce mouky.) Těsto rozdělíme na 2 díly a vyválíme 2 placky o síle asi 2 cm. První placku dáme na vymazaný plech olejem (2 lžíce). Potřeme ji marmeládou, položíme na ni druhou placku a tu potřeme 1 žloutkem. Po celé ploše těsta poklademe posekané vlašské ořechy, posypeme je drobenkou a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 200°C přibližně 15-20 minut dozlatova.

  • 3

    Po upečení vychladlý koláč posypeme práškovým cukrem s vanilkou, rozkrájíme a podáváme.

Komentáře k receptu