Krůta s kaší ze sladkých brambor a polentovým chlebem
Suroviny
- 45 g Máslo čerstvé
- 650 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 1200 g Krůtí stehna
- 150 g Polenta
- 1 kávová lžička Cukr třtinový
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Pepř cayenský
- 1.25 l Podmáslí kysané 1%
- 0.5 balení Kypřicí prášek do pečiva
- 1 balení Zelenina soup mix
- 2 polévková lžíce Sirup javorový
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1421 kcal
- Sacharidy 168 g
- Tuky 39 g
- Sodík 914 mg
- Bílkoviny 94 g
- Uhlovodany 34 g
- Cholesterol 349.2 mg
- Draslík 999.6 mg
- Vláknina 15911 mg
- Vitamín A 15911 mg
- Vitamín B6 1.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.4 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 22.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Krůtí stehna omyjeme, osušíme, do masa vetřeme sůl a pepř. Vložíme do pekáče. Troubu rozpálíme na 220 °C a pečeme cca 15 min. Poté stáhneme teplotu na 180 °C, maso podlijeme vodou a pečeme dalších 15 min.
-
2
Mezitím očistíme polévkovou zeleninu a cibuli a nahrubo ji nakrájíme. Po 30 min. pečení vše přidáme do pekáče a společně pečeme ještě 30 min. Maso občas přeléváme vypečenou šťávou.
-
3
Javorový sirup smícháme s citronovou šťávou a cayenským pepřem. Touto směsí potřeme maso a dopečeme 10 min. dohněda. Poté maso obereme z kostí, rozdělíme na talíře a podáváme s polentovým chlebem a kaší ze sladkých brambor.
-
5
Polentový chléb [31925]:
-
6
Troubu rozpálíme na 200 °C. Smícháme polentu, mouku, cukr, sůl a kypřicí prášek. Hranatou formu vymažeme máslem, zbytek necháme rozpustit.
-
7
Vejce s podmáslím ušleháme do pěny. Přidáme rozpuštěné máslo, směs mouky a zlehka promícháme. Těsto vlijeme do formy a pečeme cca 30 min. Poté nakrájíme na plátky a podáváme.