Penne s artyčoky a krevetami
Suroviny
- 25 g Máslo čerstvé
- 800 g Krevety tygří - loupané
- 350 g Těstoviny penne
- 90 ml Olej olivový
- 1 kávová lžička Sůl
- 4 ks Artyčoky
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 3 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- 1 polévková lžíce Máta
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1097 kcal
- Sacharidy 175 g
- Tuky 35 g
- Sodík 1324 mg
- Bílkoviny 84 g
- Uhlovodany 106 g
- Cholesterol 217.5 mg
- Draslík 3724.7 mg
- Vláknina 113317 mg
- Vitamín A 113317 mg
- Vitamín B6 1.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 120.6 mg
- Vitamín E 1.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 19.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme si misku se studenou vodou, kterou jsme ochutili citronovou šťávou. Z mladých kulatých artyčoků odkrojíme stonky, odstraníme vnější tvrdé či ovadlé listy, špičky listů rovněž odkrojíme.
-
2
Hlavičky artyčoků nakrájíme na čtvrtiny, odstraníme středy s jemnými chloupky, dílky artyčoků nakrájíme podélně na 5 mm široké proužky a vložíme do připravené misky s vodou a citronovou šťávou.
-
3
Nakrájené artyčoky slijeme a osušíme. V pánvi zahřejeme olivový olej, přidáme artyčoky, prolisovaný česnek a polovinu množství pokrájené petržele a máty.
-
4
Osolíme a opepříme. Často mícháme a smažíme při mírné teplotě 10 minut, až jsou artyčoky měkké. Měkkost zkoušíme píchnutím ostrým nožem.
-
5
Mezitím uvaříme těstoviny dle návodu na obalu.
-
6
Do pánve k artyčokům vložíme vařené oloupané krevety, které jsou rozkrojené na 3 kusy. Promícháme a 2 minuty ohříváme.
-
7
K hotovým těstovinám přidáme máslo a mícháme, až se máslo rozpustí. Po lžících přidáme k těstovinám artyčokovou směs a opatrně smícháme. Iuhned podáváme posypané zbývajícími bylinkami.