Hovězí pečeně Esterházy
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
- 700 g Hovězí roštěnka níz. peč.
- 150 g Mrkev kořen
- 125 g Zakysaná smetana
- 150 g Petržel kořen
- 1 kávová lžička Citronová kůra
- 1 kávová lžička Kapary
- 1 kávová lžička Solamyl - bramborový škrob
- 1 ks Cibule
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 0.5 l Hovězí vývar základní
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 4 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 603 kcal
- Sacharidy 13 g
- Tuky 128 g
- Sodík 547 mg
- Bílkoviny 42 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 127.8 mg
- Draslík 1015.4 mg
- Vláknina 6948.8 mg
- Vitamín A 6948.8 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 61.7 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 17.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hovězí maso nakrájíme na plátky, zlehka naklepeme, ochutíme solí a pepřem. Oloupanou cibuli najemno nasekáme. Přepuštěné máslo rozehřejeme a maso na něm z obou stran krátce osmahneme. Vyjmeme a uchováme teplé. Polovinu tuku odlijeme stranou.
-
2
Na zbylém másle v pánvi orestujeme cibuli dohněda. Zalijeme vývarem a povaříme. Vložíme maso a zakryté dusíme cca 30-45 minut doměkka.
-
3
Kořenovou zeleninu očistíme, oloupeme a nakrájíme na tenké, krátké nudličky. Osolíme, přidáme mouku a krátce podusíme na másle. Vmícháme nasekanou petrželku, kapary pokrájíme.
-
4
Z omáčky vyjmeme maso a přidáme do ní zakysanou smetanou rozmíchanou se solamylem. Prohřejeme, ale nevaříme. Vmícháme nastrouhanou citronovou kůru, kapary, ochutíme solí a pepřem.
-
5
Maso rozdělíme na předehřáté talíře, přelijeme omáčkou, navrstvíme zeleninu a podáváme např. se špeclemi nebo širokými nudlemi.