Koláčky s piniovými oříšky
Suroviny
- 160 g Máslo čerstvé
- 180 g Cukr krupice
- 120 g Cukr moučkový
- 80 g Cukr hroznový (glukóza)
- 100 g Oříšky piniové
- 250 g Mouka pšeničná hladká
- 60 g Čokoláda na vaření
- 1 kávová lžička Tresť vanilková
- 5 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 6 polévková lžíce Mléko polotučné
- 2 polévková lžíce Pomerančová šťáva
- 3.5 polévková lžíce Sirup cukrový
- 3 polévková lžíce Pomerančová kůra
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 818 kcal
- Sacharidy 102 g
- Tuky 42 g
- Sodík 109 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 66 g
- Cholesterol 237.1 mg
- Draslík 177 mg
- Vláknina 3244 mg
- Vitamín A 3244 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.5 mg
- Vitamín E 2.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 31.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Prosijeme do mísy mouku se špetkou soli. Přidáme máslo, cukr, 1 vejce, 2 žloutky a prsty promícháme. Z prohněteného těsta vytvoříme kouli, kterou zabalíme do potravinářské folie a vložíme alespoň na hodinu do lednice.
-
2
Vychlazené těsto rozválíme na osm placek o průměru asi 15 cm a vyložíme jím osm formiček s odnímatelným dnem o průměru 10 cm. Těsto ve formičká přikryjeme pečícím papírem a zatížíme. Vložíme na 10 minut do lednice.
-
3
Takto připravené pečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi 5 minut. Poté odstraníme papír a zatížení a pečeme dalších 8 minut. Formičky vyjememe a teplotu snížíme na 180 °C.
-
4
Rozlámeme čokoládu do hrnce, přidáme máslo a za stálého míchání zahříváme tak dlouho, dokud se nerozpustí a nesmísí.
-
5
Vmícháme zbývající suroviny a náplň rozdělíme do upečených koláčků. Pečeme dalších 25-30 minut. Po upečení necháme koláčky mírně vychladnout a poté je vyklopíme. Podáváme teplé nebo pokojové teploty, nikoliv vychlazené.