Špagety s omáčkou ze škeblí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 688 kcal
- Sacharidy 75 g
- Tuky 16 g
- Sodík 204 mg
- Bílkoviny 43 g
- Uhlovodany 9 g
- Cholesterol 85 mg
- Draslík 909 mg
- Vláknina 1089.8 mg
- Vitamín A 1089.8 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 54.1 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 35.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očistíme škeble pod tekoucí studenou vodou. Ty, které se nezavřou, ani když s nimi silněji zaklepeme o pracovní plochu, odstraníme.
-
2
V hluboké pánvi zahřejeme polovinu množství oleje, vložíme škeble a 1 lžíci petržele. Smažíme zprudka několik vteřin. Poté přilijeme víno a přikryjeme poklicí. Vaříme 5 minut, až se škeble otevřou, občas pánví zatřeseme. Mezitím uvaříme těstoviny dle návodu na obalu. Škeble necháme okapat a neotevřené odstraníme. Tekutinu, v níž se vařily, ponecháme stranou. Osm škeblí necháme ve skořápce a použijeme na závěrečné zdobení, zbytek vyloupáme.
-
3
V dalším hrnci zahřejeme zbytek oleje. Osmahneme dozlatova stroužky česneku, při smažení je mírně podrtíme vařečkou. Poté česnek vyjmeme a dále ho již nepoužíváme.
-
4
Do hrnce přidáme vyloupané škeble a postupně přiléváme část tekutiny z vařených škeblí. Opepříme a povaříme 2 minuty. Jak se omáčka vyvařuje, přiléváme zbytek tekutiny. Vsypeme zbytek petržele a povaříme další 2 minuty.
-
5
Uvařené těstoviny vmícháme do hrnce se škeblemi a promícháme. Na talířích ozdobíme nevyloupanými škeblemi a ihned podáváme.