Špagety s omáčkou ze škeblí

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 35 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 350 g Špagety
  • 60 ml Olej olivový
  • 120 ml Víno bílé
  • 45 ml Petržel - nať
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 2 stroužek Česnek
  • 1 kg Škeble čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 688 kcal
  • Sacharidy 75 g
  • Tuky 16 g
  • Sodík 204 mg
  • Bílkoviny 43 g
  • Uhlovodany 9 g
  • Cholesterol 85 mg
  • Draslík 909 mg
  • Vláknina 1089.8 mg
  • Vitamín A 1089.8 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 54.1 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 35.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očistíme škeble pod tekoucí studenou vodou. Ty, které se nezavřou, ani když s nimi silněji zaklepeme o pracovní plochu, odstraníme.

  • 2

    V hluboké pánvi zahřejeme polovinu množství oleje, vložíme škeble a 1 lžíci petržele. Smažíme zprudka několik vteřin. Poté přilijeme víno a přikryjeme poklicí. Vaříme 5 minut, až se škeble otevřou, občas pánví zatřeseme. Mezitím uvaříme těstoviny dle návodu na obalu. Škeble necháme okapat a neotevřené odstraníme. Tekutinu, v níž se vařily, ponecháme stranou. Osm škeblí necháme ve skořápce a použijeme na závěrečné zdobení, zbytek vyloupáme.

  • 3

    V dalším hrnci zahřejeme zbytek oleje. Osmahneme dozlatova stroužky česneku, při smažení je mírně podrtíme vařečkou. Poté česnek vyjmeme a dále ho již nepoužíváme.

  • 4

    Do hrnce přidáme vyloupané škeble a postupně přiléváme část tekutiny z vařených škeblí. Opepříme a povaříme 2 minuty. Jak se omáčka vyvařuje, přiléváme zbytek tekutiny. Vsypeme zbytek petržele a povaříme další 2 minuty.

  • 5

    Uvařené těstoviny vmícháme do hrnce se škeblemi a promícháme. Na talířích ozdobíme nevyloupanými škeblemi a ihned podáváme.

Komentáře k receptu