V horku celkem pochopitelně nemáme takovou chuť k jídlu. Nejčastěji se konzumují jídla studená a lehká – především to jsou různé saláty a těstoviny. Mnoho lidí si to neuvědomuje, ale organismus, který je ve vedru zatěžován víc, než jindy, najednou případů dostává méně vitamínů, minerálů a dalších důležitých látek, a také samozřejmě i menší množství potřebných kalorií. To ale neznamená, že se musíte přemáhat a jíst jako jindy za každou cenu oblíbenou omáčku s knedlíkem, hovězí guláš nebo smažený řízek…
100 % džus z koncentrátu nekupujte
Výpadek látek, které naše tělo potřebuje, můžete vyrovnat například mírně zvýšenou konzumací ovoce a zeleniny, v horkých dnech pak ideálně v podobě vychlazené šťávy. Přírodní džusy jsou jedinečným zdrojem vitamínů a mnoha dalších látek, ale musí být skutečně přírodní!
V obchodech je k dostání velké množství džusů a šťáv v lákavém balení s výrazným nápisem 100 % džus, ale někde na zadní straně se dočtete „Vyrobeno z koncentrátu“. Pokud se domníváte, že z takového výrobku vaše tělo dostane dostatek všech potřebných látek, mýlíte se – živin je v něm minimum. Vznikají tak, že se nejprve lisováním celých, nejčastěji chemicky ošetřených plodů získá šťáva a z ní se pak odstředěním odstraní dužina a tím i všechny důležité enzymy. Šťáva se pak uvaří při teplotě 110° Celsia a tím se navíc zničí všechny vitamíny. Následně odpařením na jednu pětinu objemu vznikne koncentrát, který se různě přibarvuje a ochucuje. Připravený koncentrát pak výrobci džusů naředí vodou na původní objem, přidají do něj cukry, umělé vitamíny, minerály a případně i granulát, který připomíná původní ovoce.
Na trhu jsou ale samozřejmě i opravdu kvalitní džusy a šťávy, které se do obalů stáčejí přímo z lisů. Neobsahují žádné konzervační látky ani umělá sladidla nebo barviva, pasterizace se provádí krátce před samotným plněním obalů. Tyto nápoje jsou ale pochopitelně výrazně dražší a pokud chcete tu nejvyšší kvalitu, musíte si koupit nejdražší 100 % bio výrobky.
Podívejte se, která „éčka“ obsahují 100 % džusy z koncentrátů!
Domácí výroba zdravých nápojů
Domácí džus, který bude 100 % zdravý, si můžete snadno připravit sami. Stačí vám k tomu ovoce nebo zelenina podle vaší chuti, odšťavňovač nebo alespoň jednoduchý ruční lis. Šťáva může být jen z jednoho druhu, chutné jsou i míchané nápoje. V takovém případě je ale nutné dodržovat několik základních pravidel.
-
Sportovci si například velmi často připravují koktejl z pomeranče a mrkve, ale tento mix totiž zvyšuje překyselení, stimuluje zvýšení množství žluči a látek, které zatěžují ledviny, má za následek i pálení žáhy a odvodnění organismu.
-
Kombinace sladkého a kyselého ovoce způsobuje kvašení v zažívacím systému
-
Ananas se v kombinaci s mlékem kvůli v něm obsažené látce bromelin stává toxickým
-
Citron a papája způsobují zažívací problémy a při konzumaci většího množství hrozí i chudokrevnost
Ovocné a zeleninové šťávy
-
obsahují mnoho důležitých vitamínů a minerálních látek
-
jsou velkým zdrojem přírodní vlákniny
-
podporují činnost trávicího systému
-
mají pozitivní vliv na imunitu člověka
-
chrání organismus proti různým onemocněním
-
pomáhají snižovat množství cholesterolu v krvi
-
vyrovnávají hladinu cukru v krvi
Míchané domácí džusy je nejlepší připravovat jen z vyzkoušených kombinací, džusy z jednoho druhu ovoce mohou mít dokonce i zajímavé zdravotní účinky.
-
Pomeranč pomáhá proti únavě a nechutenství, upravuje hladinu cholesterolu
-
Jablko pročišťuje játra a zažívací ústrojí
-
Meloun čistí krev a posiluje tvorbu červených krvinek
-
Banán zmírňuje stres a deprese
-
Mango zlepšuje paměť
-
Papája celkově pročistí organismus
Nápoje z exotického ovoce musíte připravovat z opravdu kvalitních a čerstvých plodů.
Ovoce vám pomůže i při hubnutí a udržení štíhlé linie do plavek – nejlepší jsou jahody, grapefruity, ananas, papája, hrušky a červený vodní meloun.
Doporučené a velmi zdravé kombinace
-
pomeranč a jablko
-
pomeranč, jablko a mrkev
-
jablko, mrkev a limetka
-
červená řepa a jablko
Užijte si léto bez starostí a také bez vaření!
Léto si chce užít každý a nejraději by jsme vynechali všechny pracovní i jiné povinnosti, jako je třeba vaření. Mnozí si před létem navíc za pomoci cvičení a diety pracně vytvarovali postavu do plavek a teď se trápí s jejím udržováním. Nemusí!
Pokud si skutečně chcete horké letní dny maximálně užít a přitom svůj organismus neošidit o žádné důležité látky a vitamíny, máte několik možností – jednou z nich je krabičková dieta. Každý den dostanete za velmi rozumnou cenu dokonale vyváženou stravu a nemusíte se skutečně vlastně vůbec o nic starat.
K svému jídlu navíc můžete mít i 100% čerstvé ovocné šťávy, které neobsahují žádné další přídatné látky – konzervanty, sladidla nebo jiné chemické přísady, ani přidaný cukr nebo vodu.
Tuto možnost ideálního letního stravování jsme vyzkoušeli i v redakci a můžeme ji skutečně jen doporučit.
Fresh nápoje – nejlepší recepty
Fresh nápoje - různými ingrediencemi ochucené 100 % ovocné nebo zeleninové šťávy - jsou vynikající možností, jak v horkých dnech získat dostatek vitamínů, minerálů a dalších potřebných látek. Připravují se z rozmixovaných plodů a snadno si je můžete udělat i doma. Vybrali jsme pro vás několik osvědčených receptů.
Melounový fresh
Suroviny
-
250 gramů melounu
-
2 lžičky třtinového cukru
-
2 lžíce citrónové šťávy
-
5 lístků máty
Postup
Meloun rozkrájíte na menší kousky, odstraníte všechna jadérka a dáte ho do mixeru. Několik kousků ponecháte na ozdobení. Do mixeru přidáte cukr, citrónovou šťávu a 1 lístek máty a vše rozmixujete. Nápoj přelijete do vychlazených sklenic a ozdobíte kousky melounu a lístky máty…
Fresh z kiwi
Suroviny
-
8 kusů kiwi
-
1 lžíce medu
-
šťáva z 1 citronu
-
4 deci vody
Postup
Kiwi oloupete, nakrájíte na menší kousky , několik plátků si necháte na ozdobu. Kiwi v mixeru mixujete přibližně 10 vteřin, pak přidáte med a šťávu z citronu a vše znovu přibližně 10 vteřin mixujete. Nápoj můžete podle potřeby naředit a pak ho znovu krátce promixujete. Sklenice se zdobí plátkem kiwi.
Zdravé jablko a mrkev
Suroviny
-
2 kilogramy jablek
-
0,5 kilogramu mrkve
-
šťáva z 2 citronů
Postup
Jablka důkladně omyjete studenou vodou, mrkev oškrábete. Vše rozkrájíte na menší kousky a zpracujete v odšťavovači na šťávu. Do ní pak přimícháte citrónovou šťávu, promícháte a dáte vychladit.