Houbová polévka s vejci
Suroviny
- 150 g Celer bulvový
- 200 g Mrkev kořen
- 150 g Houby sušené
- 200 g Hříbky čerstvé
- 100 g Petržel kořen
- 2 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Kmín drcený
- 9 kávová lžička Pepř 4 barev
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 1 kávová lžička Sůl mořská
- 2 ks Cibule
- 2 ks Česnek
- 3 ks Jalovec
- 4 ks Vejce křepelčí
- 2 špetka Paprika mletá pálivá
- 1.5 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- 2 polévková lžíce Česnekové máslo
- 0.5 polévková lžíce Ocet
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 451 kcal
- Sacharidy 47 g
- Tuky 135 g
- Sodík 998 mg
- Bílkoviny 22 g
- Uhlovodany 44 g
- Cholesterol 116.7 mg
- Draslík 1707.4 mg
- Vláknina 31037.4 mg
- Vitamín A 31037.4 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 43.2 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 41.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
4 vejce uvařená natvrdo pokrájíme na plátky, které rozložíme na mísu, pokapeme je naředěným octem, osolíme a posypeme štiplavou paprikou.
-
2
Čerstvé hřiby očistíme, omyjeme a pokrájíme na plátky.
-
3
V hrnci rozpustíme česnekové máslo a hřiby krátce podusíme, pak je osolíme, opepříme, posypeme drceným kmínem, promícháme a zalijeme houbovým bujonem. Pomalu je vaříme 5 minut.
-
4
Každou porci posypeme omytou, drobně pokrájenou petrželkou kudrnkou a podáváme.
-
5
Bujon z hub [30579]:
-
6
Sušené lesní houby namočíme do studené vody minimálně na 15 minut. Pak houby scedíme, propláchneme pod tekoucí vodou.
-
7
Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel, cibuli a česnek. Omyjeme čerstvý tymián, petrželovou a celerovou nať a natě svážeme.
-
8
Rozpůlenou cibuli a pokrájenou zeleninu krátce podusíme v hrnci na rozpáleném oleji s máslem, pak přilijeme 1 ½ litru vody. Přidáme houby, svazek bylinkových natí, 3 zrnka jalovce, sůl a jednu lžičku celého pepře 4 barev.
-
9
Vaříme 1 hodinu tak, aby polévka jen probublávala.
-
10
Uvařený vývar necháme vychladit, pak odstraníme omastek a scedíme přes síto - takto získáme čistý houbový bujon, který ohřejeme a podáváme.
-
11
Houbový bujon použijeme k uvaření polévek různých variací.