Kapustová polévka s lančmítem
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
- 150 g Kapusta hlávková
- 200 g Luncheon Meat
- 250 g Mrkev kořen
- 300 g Pórek
- 150 g Petržel kořen
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Bazalka
- 0.5 kávová lžička Kmín drcený
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 kávová lžička Estragon
- 1 kávová lžička Saturejka
- 2 ks Brambory
- 1 ks Bobkový list
- 2 ks Šalotka
- 4 ks Cibulka jarní
- 1.5 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 0.5 polévková lžíce Sůl mořská
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 488 kcal
- Sacharidy 49 g
- Tuky 172 g
- Sodík 1021 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 42 g
- Cholesterol 42 mg
- Draslík 1195.6 mg
- Vláknina 17469.5 mg
- Vitamín A 17469.5 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 123.4 mg
- Vitamín E 3.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 22.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očistíme a omyjeme brambory, pokrájíme je na kostičky a dáme vařit do 1 litru bujonu z kořenové zeleniny. Budeme je vařit přibližně 10-12 minut. Přidáme sůl a kmín.
-
2
Mezitím si omyjeme kapustu a nakrájíme na nudličky. Jarní cibulku očistíme, omyjeme a pokrájíme na kolečka. Luncheon Meat (lančmít) dáme do misky a rozmačkáme ho vidličkou a s kapustou ho doložíme do polévky přibližně v polovině vaření brambor. Dochutíme pepřem.
-
3
V pánvi si na másle osmažíme dozlatova cibulku a polovinu přidáme do polévky a dochutíme solí.
-
4
Každou porci ozdobíme kolečky zbylé osmažené cibulky a podáváme.
-
5
Bujon z kořenové zeleniny [30788]:
-
6
Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a pórek a vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané cibule - šalotku rozkrojíme na poloviny.
-
7
Omyjeme bylinky: petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku. Pak je nakrájíme.
-
8
V hrnci na slunečnicovém oleji cibuli restujeme dozlatova, pak přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut.
-
9
Přilijeme 1.5 litru vody, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list.
-
10
Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk a tak získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek.