Provensálská zeleninová polévka s kotletou
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
- 250 g Mrkev kořen
- 300 g Pórek
- 250 g Vepřové kotlety
- 150 g Petržel kořen
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Bazalka
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 kávová lžička Provensálské koření
- 1 kávová lžička Estragon
- 1 kávová lžička Saturejka
- 1 kávová lžička Pepř bílý
- 1 ks Bobkový list
- 2 ks Šalotka
- 8 ks Karotka baby
- 2 špetka Cukr krupice
- 1 špetka Chilli koření mleté
- 1.5 l Voda pitná
- 0.5 dl Sherry brandy
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 0.5 polévková lžíce Sůl mořská
- 0.5 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 399 kcal
- Sacharidy 41 g
- Tuky 160 g
- Sodík 1049 mg
- Bílkoviny 19 g
- Uhlovodany 37 g
- Cholesterol 43.1 mg
- Draslík 1016 mg
- Vláknina 12980.8 mg
- Vitamín A 12980.8 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 70.8 mg
- Vitamín E 3.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vepřové libové kotlety bez kosti omyjeme, osušíme a nakrájíme na tenké hranolky, dáme je do misky, osolíme, opepříme a promícháme s provensálským kořením a pokapeme 0.5 dl Sherry brandy. Necháme marinovat 10 minut.
-
2
V hrnci si rozpálíme olivový olej a maso restujeme dozlatova, přidáme baby karotku, promícháme a zalijeme 1 litrem bujonu z kořenové zeleniny. Přivedeme k varu, snížíme teplotu a pomalu vaříme 6-7 minut.
-
3
Polévku dochutíme solí, cukrem, chilli, ozdobíme omytými lístky petrželky a podáváme.
-
4
Bujon z kořenové zeleniny [30788]:
-
5
Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a pórek a vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané cibule - šalotku rozkrojíme na poloviny.
-
6
Omyjeme bylinky: petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku. Pak je nakrájíme.
-
7
V hrnci na slunečnicovém oleji cibuli restujeme dozlatova, pak přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut.
-
8
Přilijeme 1.5 litru vody, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list.
-
9
Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk a tak získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek.