Provensálská zeleninová polévka s kotletou

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 110 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Celer bulvový
  • 250 g Mrkev kořen
  • 300 g Pórek
  • 250 g Vepřové kotlety
  • 150 g Petržel kořen
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Bazalka
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 1 kávová lžička Provensálské koření
  • 1 kávová lžička Estragon
  • 1 kávová lžička Saturejka
  • 1 kávová lžička Pepř bílý
  • 1 ks Bobkový list
  • 2 ks Šalotka
  • 8 ks Karotka baby
  • 2 špetka Cukr krupice
  • 1 špetka Chilli koření mleté
  • 1.5 l Voda pitná
  • 0.5 dl Sherry brandy
  • 3 polévková lžíce Olej olivový
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 0.5 polévková lžíce Sůl mořská
  • 0.5 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 399 kcal
  • Sacharidy 41 g
  • Tuky 160 g
  • Sodík 1049 mg
  • Bílkoviny 19 g
  • Uhlovodany 37 g
  • Cholesterol 43.1 mg
  • Draslík 1016 mg
  • Vláknina 12980.8 mg
  • Vitamín A 12980.8 mg
  • Vitamín B6 1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 70.8 mg
  • Vitamín E 3.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 8.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Vepřové libové kotlety bez kosti omyjeme, osušíme a nakrájíme na tenké hranolky, dáme je do misky, osolíme, opepříme a promícháme s provensálským kořením a pokapeme 0.5 dl Sherry brandy. Necháme marinovat 10 minut.

  • 2

    V hrnci si rozpálíme olivový olej a maso restujeme dozlatova, přidáme baby karotku, promícháme a zalijeme 1 litrem bujonu z kořenové zeleniny. Přivedeme k varu, snížíme teplotu a pomalu vaříme 6-7 minut.

  • 3

    Polévku dochutíme solí, cukrem, chilli, ozdobíme omytými lístky petrželky a podáváme.

  • 4

    Bujon z kořenové zeleniny [30788]:

  • 5

    Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a pórek a vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané cibule - šalotku rozkrojíme na poloviny.

  • 6

    Omyjeme bylinky: petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku. Pak je nakrájíme.

  • 7

    V hrnci na slunečnicovém oleji cibuli restujeme dozlatova, pak přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut.

  • 8

    Přilijeme 1.5 litru vody, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list.

  • 9

    Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk a tak získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek.

Komentáře k receptu